November 2016

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of November 2016.

Ditar/29 Dhjetor

29 Dhjetor Egoja është armiku kryesor i vetes. Egon e kemi dhuratë nga nëna dhe babai. Ata janë burimi më i madh i egos. Ata janë të papërmisueshëm. Suksesi i tyre varet nga sasisa e egos që i’a bartin fëmijës dhe varësisht si i përgjigjet fëmija asaj egoje. Që të jesh vetja, prindërit…

Paradokset në logjikë

Paradokset në logjikë apo paradokset logjike Nocioni “paradox” vjen nga fjalët greke “para ” (përtej) dhe “doxa” (opinion). Nga përbërja e nocionit, del se paradoksi është një mendim përtej të menduarit e zakonshëm( common sense). Paradoksi duhet të kuptohet edhe si një mendim që ndonëse në dukje absurd dhe në kundërshtim…

Kush është edukatori?!

Recension: “Shkolla dhe shoqëria” nga John Dewey Vepra “Shkolla dhe shoqëria” e filozofit dhe psikologut amerikan John Dewey trajton njërën nga çështjet më aktuale në shoqëritë bashkëkohore: sistemin arsimor. Për çka shërben shkolla sot, kush është në fakt edukatori dhe si konceptohet dija në shoqëritë e sotme, janë vetëm disa…

Nga ditari i Drita Çomos

Drita Çomo lindi në Tiranë, më 1958. Eshtë konsideruar si një nga talentet më të mëdha të letrave në kohën e saj.  Në nëntor të vitit 1960, në moshën dy-vjeçare, internohet për shkak të dënimit politik të nënës së saj, Liri Belishovës. Babai i saj, Maqo Çomo, u dënua dhe…

Gabimi i djaloshit Hemingway

Në Korrik të vitit 1918, kur ishte 19 vjeçar, Hemingway shkon si vullnetar në Luftën e Parë Botërore. Hemingway vendoset në Itali dhe shërben si vozitës i makinës së Kryqit të Kuq. Vetëm pak kohë më pas ai plagoset rëndë dhe shtrohet në spitalin e Milanos. Aty do qëndrojë rreth…

Dy reflektime nga ditari sekret i Kamys

Mars (1936) Ditë me diell dhe re. Në të verdhë thërrmija mospërfillëse. Më duhet të mbaj ditar për motin: dje, mot i mirë, me diell; limani duke fërgelluar lehtë si një buzë e përlotur. Kam punuar tërë ditën. Një titull: Shpresa e botës. Grenier mbi komunizmin: E gjithë puna qëndron këtu:…

Ditar/29 Tetor

29 Tetor Të dëgjoj muzikë, të tymos cigare, të pi kafe, të jem vetëm: Kjo është Lumturia ime. A nuk është e çuditshme që njeriu është i rrethuar me kaq shumë njerëz dhe përsëri ndjehet vetëm në këtë botë? Kjo ndjenjë e vetmisë më përmbush. Ernesto Sabato vetminë e tij…

Të ekzistosh është veçse një ëndërr që zgjatë

Rrugëtimi drejt një skepticizmi se ekzistenca është veçse një ëndërr, më së miri bëhet përmes filozofisë së René Descartes-it që me të është edhe fillimi i mendimit modern. Nga këtu Perëndimi, edhe një herë e kthen besimin tek arsyeja, si treguese e të vërtetës – ashtu siç ishte në kohen…

Muzgu dhe dielli

Dielli që po e linte qiellin atje në horizont, dukej si një i sëmurë që jep grahmat e fundit në shtratin e vdekjes. Fuqitë e kishin lënë: përcëllonte dobët, jo sikur në mesditë kur fuqia e tij rrëzëlluese është në zenit. Kur pritej që të tretej atje tej horizontit, për…

Navigate