December 2016

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of December 2016.

Njerëzit normal s’janë të mirë

Recension mbi veprën “Konformisti” të Alberto Moravia “Njerëzit normal s’janë të mirë, se normaliteti paguhet gjithnjë, me vetëdije apo jo, me çmim të lartë, me bashkëfajësi të ndryshme, po të tëra negative, me pandjeshmëri, budallallëk, poshtërsi, në mos kriminalitet”. Agon SINANAJ Kur vepra “Konformisti” e shkrimtarit italian Alberto Moravia e…

Kur Salvador Dali e pikturoi vdekjen e Frojdit

Pasi Vjena kishte rënë në duart e nazistëve në vitet afër Luftës se Dytë Botërore, Sigmund Frojd migron në Londër. Atje disa herë Frojdi pranon vizita nga miq të shumtë, mes tyre shkrimtar të mëdhenj të kohës. Në mesin e tyre ishte edhe shkrimtari austriak Stefan Zweig. Në kujtimet e…

Ditar/ 2 Shkurt

Ç’është kështu me mua? – vallëzoj e vallëzoj çmendurisht me këngë të huaja! Ndoshta ky është fati im; të vallëzoj pafund këngët e dëgjuara. Me gjasë më vije nga mishërimi im në to !? Nuk dua të pajtohem me këtë gjë sepse vallëzimi nuk duhet bëhet vetëm me lëvizje sinkronike…

Muza vezulluese e Remarkut

Remarku i shkruan Marlene Dietrich: “Shpirti im, qielli im i dashur, ti më ke shkruar kaq e kaq letra të bukura e, unë përsëris atë që kam thënë gjithmonë: shkrimtarët nuk duhet të shkruajnë letra dashurie. Sepse ka të tjerë që shkruajnë shumë më bukur se ata. Ti më quan…

Jeta

Jeta Ky zjarr që digjet pamëshirë këta drunjë poshtë tij që bëhen hi Vet Jeta, kjo shkendijë në mugëtir. Agon Sinanaj www.virtualsophists.org

Stoikët: Tre mënyrat për ta dashur veten

1. Njihe dallimin mes gjërave të vlefshme dhe gjërave të mira Stoikët besonin se vetëm gjërat që janë fisnike të moralshme janë të mira për njeriun. Pjesa tjetër është, siç ata e quanin, “Indiferentët”. Për shembull, paratë janë të vlefshme por nuk janë domosdoshmërisht të mira. Nëse diçka për ne…

The funeral

They all cry at the funeral, the strong, the weak. They all mourn the dead ones, The women, the men. They all get buried at the funeral, The rich, the poor. They all have secrets to hide (tell), The good, the bad. They always sing at the funeral, The birds,…

Dostojevski: Mos e gënjeni vetveten

Dostojevski: Mos e gënjeni vetveten Në një nga librat e tij Sigmund Frojd e quan Dostojevskin si njohësin më të mirë të natyrës njerëzore. Vepra më e arrirë shkrimtarit rus, që qëmton deri në skutat më të errëta natyrën e njeriut, vlerësohet “Vëllezërit Karamazov”. Personazhet në këtë vepër dhe situatat…

Cvajg: Takimi i fundit me Frojdin

Zweig: Takimi i fundit me Sigmund Freud Shkrimtari austriak Stefan Zweig në autobiografinë e tij “Bota e Djeshme”, një pjesë të mirë i’a kushton edhe takimit të fundit me Sigmund Freud. Pasi Vjena bie në duart e nazistëve, Frojdi migron në Londër. Cvajgu nuk rresht asnjëherë që t’i vizitojë shokët e tij. Takimi…

Navigate