January 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of January 2017.

Plaka dhe yjet

PLAKA DHE YJET  Kishin kaluar nëntë muaj pa kapur libër me dorë. Hoqa dorë nga leximi për një kohë të pacaktuar. Kam përshtypjen se të lexuarit e vazhdueshëm të pamundëson mendimin. Në fund të fundit, leximi është vetëm një mjet për të cytur mendimin, por kur ai kthehet në pengesë…

Ditar/15 Janar

Ka ca kohë që e kam shpeshtuar cigaren. Tek po tymosja afër dritares, shikimin kisha nga rruga dhe po mendoja mbi kuptimin e jetës. Më dolën përpara shumë njerëz si fotografi. Shumë gjëra; Shumë ndodhi. Të gjithë ata njerëz nuk më thonin asgjë. Nuk ndjeja asgjë…nuk i urreja, as nuk…

Tarkovsky: Mësohuni t’a duani vetveten

Tarkovsky: Mësohuni t’a duani vetveten Regjisori dhe shkrimtari rus Andrei Tarkovsky krahas arritjeve në kinema shquhet edhe për mendimet e tij të thella mbi jetën, njeriun dhe botën. Në një video të shkurtër, të regjistruar në kohën kur Tarkovsky ishte në moshë të shtyrë, regjisori rus ofron disa këshilla shumë të vlefshme për të rinjtë. Më poshtë po i sjellim të transkriptuara dhe të përkthyera në gjuhën shqipe:…

Ditar/13 Korrik

Dëshira për tu bërë artist. Dëshira për ta tejkaluar shoqërinë. Dëshira për të qenë i lirë. Por a mos duhet të çlirohemi edhe nga nevoja për ta tejkaluar shoqerinë që të jemi të lirë? Dëshira-nevoja për ta tejkaluar vjen nga procesi i të arsyetuarit ndaj tjerëve për të qenë gjitmonë…

Paradokset në logjikë

Në shkrimin e parë mbi “paradokset në logjikë” që është publikuar në Virtual Sophists, janë trajtuar dy paradokse: paradoksi i ‘gënjeshtarit’, dhe paradoksi i ‘berberit’. Në këtë artikull do të trajtohen dy paradokse të tjera të logjikës: paradoksi i ‘grumbullit’ dhe paradoksi i ‘Protagorës’. Njëherit këto do jenë paradokset e fundit.…

Të edukohet qytetari

Recension mbi librin, “Të edukohet qytetari“ nga Patrice Canivez Për Virtual Sophists shkruan filozofi, Besnik Domi Thelbi i ngjashëm dhe fati i përbashkët njerëzor bënë që një libër i shkruar nga një autor francez para 20 viteve dhe i përkushtuar mbi realitetin e ri evropian- të krijuar në atë kohë, të…

Ditar/8 Janar

Të shohësh botën tek përmbyset nga dehumanizimi dhe te jesh i vetëm nën këtë vëzhgim është gjëja më e vështirë sa që dhembja të ngushton gjoksin dhe fillon të kesh probleme frymëmarrje, humbje imuniteti dhe bëhesh shumë anemik. Kjo ishte vetmia ime përballë këtij gjiganti që të lë pa shpresë…

‘Toka’ e Sabatos

Ernesto Sabato në librin autobiografik “Përpara fundit”, thotë: “Sa më shumë i avitemi vdekjes, aq më shumë përkulemi drejt tokës”. Këto fjalë profetike nga Sabato paraqesin gjithë historinë e njeriut dhe përpjekjet e tij për ti dhënë kuptim ekzistencës. Me ‘tokë’, Sabato nuk e mendon tokën në kuptimin e ngushtë…

Navigate