February 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of February 2017.

Ditar / 20 Shkurt

Njeriu nuk plaket kurrë. Ajo që ne e quajm plakje është iluzioni i përvojës. Kur arrin vdekja njeriu kthehet tek ajo që ka qenë gjithmonë: një femijë i përhumbur. Ne tërë jetën e bindim veten se ‘po rritemi’, por kjo ‘rritje’ është fshehje nga përballja. ‘Kur rritemi’ pastaj mbajm edhe…

Nga ditari i Musine Kokalarit

Një e vërtetë e hidhur! Sido që kemi qenë vërtet njerëz të mirë, mbaruam shumë keq. U shpartalluam dhe moralisht. Duke rënë në burg si shumica, në vend që t’u shmangeshim në heshtje, t’u linim udhë, shumica u kacafytën me informatorët. U dhamë shkas që duke na zënë në fyt,…

Porosia e Zorbës

Porosia e Zorbës Vepra më e arrirë e shkrimtarit grek Nikos Kazantzakis vlerësohet të jetë “Jeta e Zorbës”. Personazhi kryesor është Zorba, njeriun që Kazantzakis e takoi në Ishullin e Kretes dërisa e drejtonte një minierë. Që nga ajo kohë Zorba do të bëhej miku më i mirë i Kazantzakis…

I humburi: Rrëfim mbi një të çmendur

Recension mbi romanin “I humburi” të Fatos Kongolit Shkruan: Ardian Batusha Hyrje Ndonjëherë të mjaftojnë disa rreshta për të reflektuar për librin, ndonjëherë të mjafton vetëm titulli. Në rastin e veprës së Fatos Kongolit-“I humburi”, i ke të dyja. Nëse nuk të mjafton titulli, porsa e përfundon faqen e dytë…

Ditar / 15 Shkurt

E rëndë është vetmia. Kah s’vërtitet mendja e njeriut. I rëndë është absurdi; s’ka shpresë aty, as të ardhme, veç përballjes. Vëreja çdo gjë: pemët përreth, njerëzit që kalonin si silueta, i ndjeja hallet e tyre, dhimbjet e ekzistencës. Casti më i vështirë që kur u hamenda se a mund…

Hermann Hesse: Njeriu që u fliste pemëve

Hermann Hesse: Njeriu që u fliste pemëve Shkrimtari gjerman Hermann Hesse konsiderohet ndër shkrimtarët me të mëdhenj të shekullit XX. Atë që e kishte arritur Friedrich Nietzsche në filozofi, Hesse e adoptoi me mjeshtëri tek personazhet e tij letrare. Personazhet e Hesse-s janë gjithmonë mes këtij dualizmi: mes mundësisë dhe…

Rilke i shkruan poetit të ri

Rilke i shkruan poetit të ri Letra dhe këshilla drejtuar poetit të ri, ose ndonjë artisti tjetër, që është në fazën e entuziazmit krijues, kanë shkruar dhe kanë dhënë edhe letrarët edhe krijues të arteve të tjera. Mirëpo këto letra të Rajner Maria Rilkes janë shkruar në trajtën e prozës…

Ditar / 8 Shkurt

8 Shkurt Tani e kuptoj shqetësimin tim! E gjithë jeta është kalim mbi puse të turbullta. Prandaj nuk jam më ai njeriu gazmor. Nuk ka më shpëtim për mua sepse nuk ka më iluzion. Tani po qëndroj mbi iluzionin tim. Tani po e shoh edhe tek njerëzit tjerë, që më…

Në kërkim të Njeriut!

Në kërkim të Njeriut! Kritikë mbi ekspozitën “Varshmëria në teknologji” me autor Vigan Nuza Shkruan: Agon Sinanaj Njerëz gjithandej që mbajn në duar telefona mobil. Në kafene një çift i përhumbur, kamarieri me njëren dorë tek shërben kurse me tjetren tek e mban një telefon. Një i ri tjetër duke…

Navigate