March 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of March 2017.

Historia e trishtë e Hermann Hesses me pianisten

Një dashuri e ndaluar është gjithmonë potencial për një shkrimtar që t’i arrijë majat e krijimtarisë. Po të mos kishte ndodhur një takim i rastësishëm në vitin 1900 me pianisten Elizabetë La Roche, Herman Hesse mund të mos ishte shkrimtari më i madh gjerman i shekullit XX-të. Në kohën kur…

Pesë fakte mbi Tolstoyn

Lev Nikolayevich Tolstoy ka lindur në Rusi nga një familje e pasur aristokrate në shtator të vitit 1828, gjerësisht Leo Tolstoy është konsideruar një nga autorët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Pas arritjes së suksesit të gjerë me veprat epike, duke përfshirë “Lufta dhe Paqja” dhe “Anna…

SHE

She, she was the fuckin’ world to him, she, she was the prettiest and darkest thing that happened to him, she, gave birth and sank all of his dreams, she, she was the illusion instilled eternally in him, she, she is still living dead with him. Shkruajti: Ylli Tafarshiku

GRUAJA TE ‘’MJEGULLAT E TIRANËS’’

Kritikë mbi librin e Ismail Kadare-Mjegullat e Tiranës Shkruan: Gresa Hasa  Mjegullat e Tiranës është një libër ndryshe i Kadaresë, ndofta disi më naiv, sidomos në përfytyrimin për qytetin, të cilin e portretizon si goxha modern dhe gati me një mendjelehtësi të paqenë për kohën. Të rinjtë janë të veshur…

Heine: Të vdesësh nuk është një fatkeqësi

Nga ditari i poetit dhe filozofit Heinrich Heine “Të vdesësh nuk është një fatkeqësi, ështe vuajtja e viteve para se të arrish në vdekje”. Henrich Heine  Prej kohësh më kanë marrë masat për arkivolin e nekrologun, por vdes kaq ngadale sa një gjë e tillë është kaq e mërzitshme…

Përgjërimi i Gandit

C.P. India 23.7.’39. Mik i dashur Disa miq më kanë kërkuar me këmbëngulje t’ju shkruaj një letër për të mirën e njerëzimit, e hezitova pak pasi kisha ndjenjën se mos kjo letër do dukej si një akt i pafytyrë. Por diçka më thotë se duhet të mos mendoj shumë e…

Janis Joplin: Historia e një rebeleje

Janis Joplin: Historia e një rebeleje Përktheu: Drenusha Canolli  Në fund të viteve ‘50, jeta e Xhenis Xhoplin (Janis Joplin 1943-1970), u bë njësh me të ashtuquajturin “beat generation” dhe epokën e hipive, ndërsa ajo njihet si ylli i parë femër i muzikës rock. Nëse Xhenis do të kishte jetuar…

Voluntarizmi i Nietzsches si pohim i jetës

Ese filozofik mbi problemin e vullnetit tek Friedrich Nietzsche dhe Schopenhauer Shkruan: Arian Musa Vullnetit ka filluar të trajtohet në mënyrë metafizike qysh nga sofisti Kalikle, i cili, është nga të parët që e ka parë vullnetin si esencë të çdo gjëje. Pikëpamja se vullneti është parësor mbi çdo…

Dashuria e fshehtë e Henry Miller

Letra që shkrimtari kontravers amerikan Henry Miller i shkruan të dashurës Anais: …Pa mundur që ju ta vinit re, unë jetoja vazhdimisht me ju. Por kisha frikë ta pohoja – druhesha se mos trembeshit. Sot kisha ndërmend t’ju çoja gjer te dhoma për t’ju treguar akuarelët e mi. Por m’u…

Ditar / 13 Shtator

Eshtë e mistershme se si cdo herë kur dëgjoj tingujt e sonatës, jetoj një gjendje që nuk e di nëse e dua apo e vuaj. Më vie sikur vuajtja për të kaluarën e bën të tashmen më të bukur. Vuajtja që njeriu shumë shpesh e kërkon sikur ajo të ishte…

Navigate