April 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of April 2017.

Ditar / 19 Prill

19 Prill  Ditë me shi  A jemi ne ata që jemi apo ata që nuk jemi?  Do të duhej të ishim ata që nuk jemi. Vetëm duke qenë ata që nuk jemi, ne mund të jemi ata që jemi. Gjithëherë njeriu duhet të zbulojë dicka të re tek vetja. Kjo…

Dino Buzzati: FTESA TË PAVLEFSHME

Tregim nga Dino Buzzati- FTESA TË PAVLEFSHME Do të doja që ti të vije tek unë një mbrëmje dimri dhe, të përqafuar së bashku pas xhamave të dritares, duke soditur vetminë e rrugëve të errëta e të ngrira, të kujtonim dimrat e përrallave, ku njerëzia jetojnë tok pa e ditur.…

Nga ditari i Drita Çomos

E diel, 26.XI.78 Pashë me Ledin “Nusja dhe shtetrrethimi”. Ledi u çmend për Mondën. Kurse unë mendoja për atë kohë kur isha dhe unë sa Ledi dhe kisha qejf të bëhesha aktore, shkrimtare ose astronome, mendoja sa largë janë ëndrrat nga realiteti dhe se ç’drejtime bosh mund të marrë jeta e…

Ditar / 7 Prill

Më rastis shpesh në parkun ku bëjë ecejake të ulëm në ndonjë qoshe dhe t’i shikoj njerëzit, teksa ecin, me një si krenari të harlisur. Mundohem ta kuptoj nga ecja, se çfarë ka në kokat e tyre. Këta që ecin me revan, me duket se ende se kanë kuptuar, apo…

Ngushëllimi i Senekës

Letra që Seneka i dërgon Marcies, vajzës së historianit të njohur Aulus Cremutius Cordus Marcia e kishte humbur të birin dhe ishte në zi për rreth tre vite. Duke e parë gjendjen e saj dhe për hir të respektit që Seneka gëzonte për Marcien, ai vendos ti dërgojë letër. Përmes…

Robert Shvarc: Kur përktheja Remarkun

Romani i Erih Maria Remarkut “Tre shokë” u botua për herë të parë në shqip në vjeshtë të vitit 1961. Ishte koha kur shoku im i rinisë, Drago Siliqi, drejtor i N.Sh. Botimeve “Naim Frashëri”, me guximin e tij prej intelektuali, u hapi lexuesve shqiptarë një dritare të madhe…

Një histori e patreguar

…Kur vetëdisohesh se të bërit e fëmijëve si shkak ka instiktin kafshëror, në këtë moment do të jesh në mes të mirës dhe të keqes. Tani duhet të bësh edhe një reflektim të fundit, për të kuptuar nëse do të mund ta arrish Njeriun dhe të mos pjellësh fëmijë.…

Nga ditari i Musine Kokalarit

1 janar 77 Unë u formova me bindjen e thellë të kulturës humaniste që e lartëson njerinë si individ dhe në mardhënie me të tjerët në shoqëri dhe në punë. U formova në ambientin tim familjar dhe shoqëror me respektin për çdo punë. Kam qenë brezi i fundit i gjithë…

Mundimet e Konicës

Recenzion mbi veprën “Mendime gjuhësie” të Faik Konicës Shkruan: Lorena Beshello Gjuha shqipe hyn në familjen e gjuhëve indoevropiane dhe është ndër më të lashtat, e folur shumë më heret para se të shkruhej. Origjina e saj mendohet të jetë nga ilirishtja, e cila po ashtu e ka origjinën nga…

Navigate