May 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of May 2017.

Lamtumira e Marquezit

Shkrimtari Gabriel Garcia Marquez pasi diagnostifikohet me kancer, vendos tu drejtohet për herë të fundit miqve dhe lexuesve të tij përes një letre të hapur. Letra jepet e plotë. Miqtë e mi lamtumirë! Sikur Zoti të harronte për një moment që unë jam një dordolec i ndrequr me rrecka dhe…

Pasioni i Musine Kokalarit

Unë trashëgova pasionin e muzikës. Studiova disa vjet pjano. Po emocionohesha shumë. Me 1932 kur vëllai tim ra në burg, une ndjeva një melankoli të madhe, kur veja e shihja midis shokëve të njohur. Dhe atëherë pjanua për mua u bë një torturë. Nuk mundesha të përqendrohesha dhe heshtja. Më…

Ditar / 12 Prill

12 Prill  Tek po i shikoja fëmijët më kujtonin veten, dikur dhe unë isha i tillë. Sa shumë më pëlqenin lodrat që të luaja me to, krijoja situata nga më të ndryshmet që ta argëtoja veten. Imagjinoja dhe krijoja me çdo gjë që me zinte dora, sa dhe një copë…

Mundimet e Lasgushit

Letra që Lasgush Poradeci ja dërgon mikut të tij Mitrush Kuteli  Tiranë, 16 Dhjetor 1936. Dhimitraq, Me poshtallkën t’ënde të 3 Dhjetorit jam qetësuar, i paskërke marrë letrat e mija të 13-të, 18-të, dhe 22-të Nëntor’ i kaluar, sapo i vura në postë nuk kisha qetësi, sepse të shkruaja mjaft…

Alone

Alone Leave me here in my despair, Do not wipe my tears, Do not hold me please, I’m not looking to be strong, I want to stay here, I want to exploit my weaknesses, I don’t want to move, I want to feel the emptiness of this room, It makes…

Critchley: Shënime mbi Vetëvrasjen

Intervistë me filozofin ekzistencialist Simon Critchley për problemin e vetëvrasjes.  Në nje botë gjithnjë e më të dhunshme, studimi i Simon Critchleyt mbi vetëvrasjen nënvizon vështirësinë e të përpjekurit për të njohur hapësirën mendore të atyre që zgjedhin të përfundojnë jetën e tyre, ku ‘arsyeja vrapon me turr drejt një…

Të martuar me personin e gabuar!

Të martuar me personin e gabuar! Alain de Botton Martesa është një aventurë e rrezikshme. Një aventurë që ndërmerret nga dy persona, të cilët lidhen në emër të një të ardhmeje, të cilën ato mendojnë se e dinë si do jetë, por që në fakt s’ia kanë as idenë…

Zoti nuk ka vdekur sepse nuk ka jetuar kurrë

Ese filozofik  Në antikë njerëzit mendonin për Zotat se bënin një jetë jo shumë të ndryshme nga njerëzit (Poezia epike e Homerit që u projektua në skenën kozmike të malit të Olimpit), Zotët mund t’i dënojnë njerëzit për mospërmbajtjen e tyre dhe mosnënshtrimin e tyre të cilën grekët e quanin hubris. As…

Feja si ideologji

Feja si ideologji Gilman Bakalli Në një pikë bashkohen përfaqësuesit e politikës me ato të institucioneve fetare: fetë nuk janë ideologji. Të dyja palët mendojnë se kush i ideologjizon fetë, po abuzon me to. Në fakt, fetë janë ideologji. Të gjitha. Pa përjashtim. Çfarë mund të jenë tjetër veçse ideologji?…

Të jetosh në absurdin e Kamys

Ese filozofik mbi problemin e absurdit tek Albert Camus Shkruan: Agon Sinanaj Albert Camus: “Njoh edhe një të vërtetë tjetër: ajo më thotë se njeriu është i vdekshëm” Walter Kaufman, në veprën e tij ‘Ekzistencializmi nga Dostojevski deri të Sartre’, shpjegon se ekzistencializmi para se të pretendojë të jetë filozofi…

Navigate