June 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of June 2017.

PLUHUR NË ERË – KANSAS

PLUHUR NË ERË – KANSAS I mbyll sytë për një çast Dhe çasti sakaq më ikën Ëndërrat para sysh më shfaqen Si një kuriozitet Pluhur në erë: Ja çfarë janë që të gjithë Gjithë ato këngë të njëjta dhe t’vjetruara Si një pikë uji në detin e pafund Gjithë sa…

Ditar / 29 Qershor

Kafeteria përballë Hotelit Prej të gjitha kafeve në qytet, ajo përballë Hotelit i bënte takimet me të sigurta(sinqerta). Ndoshta sepse kishte anash si dy mure të larta, që megjithatë të lejonte mundesi për largim. Në njëjrën prej këtyre takimeve përballë Hotelit, Z. e pyeti F. : Në një ëndërr dikush…

IMAGJINO nga John Lennon

“Imagjino” Imagjino sikur t’mos ketë parajsë Dhe t’mos ketë as ferr përtej Sipër nesh, vetëm qielli S’është gjë nëse e provon Imagjino gjithë njerëzinë Duke jetuar të sotmen… Imagjino sikur t’mos ketë as kombe Asgjë për t’cilën do ia vlente të vrasësh apo të vdesësh Dhe as religjion, gjithashtu S’është…

Shkrimtari që refuzoi Nobelin

Me gjithë origjinën çuditërisht të errët, çmimi Nobel konsiderohet si nderi më i madh që mund t’i bëhet një qenie njerëzore. Në mesin e shumë laureatëve, disa janë më të veçantë, jo vetëm për nga krijimtaria, por edhe për shkak të qëndrimeve të tyre të pazakonta në raport me vet…

Ditar / 21 qershor

Vajza e Furrës. Shkova sërish sot në furrën e lagjes. Vajza e furrës nuk ishte. Ka ikur gjetiu. Ka kohë që s’po e shoh më. Nuk do t’i shoh më ata sytë e saj bojë qielli dhe atë buzëqeshjen naive. Vajza tjetër, më pa si konsumator. Këto ditë kam menduar…

Mëso si të jetosh

Mëso si të jetosh A do të jesh i qetë? Bëhu me njerëzit, por jeto vetëm, mos ndërmerr asnjë punë dhe të mos të vijë keq për asgjë. A do të jesh i lumtur? Mësohu, para së gjithash, me vuajtje. Ivan Turgenjev, Prill, 1878 Përktheu: Myzejen Shpallo

Dostojevski: E pashë në sy vdekjen!

Në prill 1849, shkrimtari rus me shumë ndikim, Fjodor Dostojevski u arrestua bashkë me disa anëtarë të tjerë të Rrethit Petrashevski, një shoqëri e fshehtë intelektualësh, të cilët mblidheshin rregullisht për të diskutuar për letërsinë e ndaluar nga Nikola I, Perandori i Rusisë. Tetë muaj më vonë, në 22 dhjetor,…

Nietzsche dhe ‘përmbysja’ e dashurisë platonike

Vetëflijimi, shtyllën kryesore e ka “dashurinë” si dashuri e pastër platonike – aty ku përfundon çdo interes personal. Dashuria platonike dhe altruizmi lidhen shumë ngushtë me njëra tjetrën, me një fjalë, sapo e ke rrënuar njërën me të rrënohet edhe tjetra! Ndoshta një vëzhgim më i përafërt i dashurisë, duke…

Dehuni – Charles Baudelaire

Dehuni Duhet të jesh i dehur gjithnjë. Kjo është e gjitha; zgjidhje tjetër s’ka. Që të mos ndjesh barrën e tmerrshme të kohës që shpinën ta thyen dhe përtokë të lëshon, duhet te jesh i dehur vazhdimisht. Me se? Me verë, poezi, a virtyt, a ç’të duash. Vetëm dehu. Dhe…

Lumturia sipas filozofëve

Lumturia. Është diçka që të gjithë e duam. Por çfarë është saktësisht lumturia? A mund ta përshkruajmë me një fjali? Nëse nuk jeni të sigurt për përcaktimin e saktë të lumturisë, nuk jeni të vetmit. Shumë filozofë kanë ide shumë të ndryshme për atë që është lumturia dhe si mund…

Navigate