July 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of July 2017.

Një deliberatio nga Prishtina

Kur takohen dy njerëz nga vende shumë të largëta me njëri tjetrin, kureshtja për të pyetur është në tehun e gjuhës. Ai po vinte nga një vend ku paqja moti kishe ngulitur rrënjët, unë nga një vend i dalur nga lufta. Cila është humbja më e madhe që njeriu…

Etika si filialë e estetikës

Etika si filialë e estetikës Shkruan: Fatlum Sadiku Jo vetëm nevojat biologjike dhe kushtet ekonomike udhëheqin me qenien e njeriut, respektivisht me vendimet e tij jetësore politike. Ajo që e qenieson njeriun në tokë është dëshira, prirje që tek ai zë fill baraz me lirinë. Madje dëshira shpeshëherë është aq…

“Sa të rënda ditët” nga Hermann Hesse

Sa të rënda janë ditët. Nuk ka zjarr që mund të më ngroh, As diell që të qesh me mua, Gjithçka e zbrazët, Gjithçka e ftohtë dhe mizore, Edhe më të dashurit, Edhe yjet e kthjellet duken shkretë, Qëkur e kuptova, me zemër, Se dashuria mundka të vdes. Perktheu: Agon…

‘Rivali’ i Frojdit

Psikiatri zviceran Carl Gustav Jung (26 korrik 1875 – 6 qershor 1961), së bashku me mikun dhe më vonë rivalin e tij, Sigmund Freud, konsiderohen themeluesit e psikologjisë analitike moderne. Jungu shpiki konceptet e vetëdijes kolektive dhe personalitetin e tipit introvert dhe ekstrovert. Megjithëse u akuzua për ‘humbje shpirti’, Jungu…

“Bëhu i mirë” nga Charles Bukowski

Na është thënë gjithmonë çmoje mendimin e tjetrit edhe po qe ai mendimi më arkaik më teveqeli apo më i neveritshmi. Na është kërkuar të mësojmë me dashamirësi nga gabimet e tyre nga jeta e tyre e çuar dëm në veçanti nëse janë të moshuar. Por mosha është shumësia e…

Anaïs Nin: Në mbrojtje të vetes fluide

Në dhjetor të vitit 1946, redaktori i Harper Bazaar Leo Lerman i kërkoi shkrimtares se lindur në Francë, Anaïs Nin, një autobiografi të shkurtër për ta përdorur në funksion të një profili në kuadër të revistës. Ajo e refuzoi me respekt. Letra e saj drejtuar Lermanit – padiskutueshëm e sinqertë,…

Ta duam njëri-tjetrin

Ky zë është e gjitha çfarë kam Për ta zhbërë gënjeshtrën e fshehur Atë gënjeshtër romantike në kokën E njeriut ngashënjyes që ecën rrugëve Dhe atë gënjeshtrën e pushtetit Godinat e së cilës prekin qiejt Nuk ekziston diçka e tillë si shteti Dhe askush s’mund t’ia dal i vetëm; Uria…

Ditar / 20 korrik

Secili, ama bash secili njeri, në thellësitë më të errëta të vetvetes, e di se cili është, por të gjithë fshihen – mu drejtua prerazi F., me një shikim të vëngërt nga dy sy bojë qielli që ta kujtonin detin, atëherë kur tërbohet nga dallgët mizore. Nuk mendoj që  njeriu…

Kafka mbi leximin

“Leximi është veprimtari e një mendjeje të ndritshme, është kërkim, por në kushte ideale leximi përfundimisht prodhon një lloj ekstaze”, shkruan E.B. Wite, derisa parashikonte të ardhmen e leximit në vitin 1951. Në të vërtetë, pyetja se pse librat kanë rëndësi dhe çfarë të mire i sjellë leximi shpirtit njerëzor,…

Filozofi i lartësive

Filozofi gjerman Friedrich Nietzsche një pjesë të mirë të jetës së tij e kaloi në male. Prej udhëtimeve të shumta që pati gjatë jetës, me të shumtat ishin në alpet zvicerane. Edhe sot e kësaj dite në vendin e quajtur Sils Maria në Zvicër ndodhet ajo që njihet si “Shtëpia…

Navigate