August 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of August 2017.

Nietzsche kompozitor

Filozofi gjerman Friedrich Nietzsche mendonte se forca qe e bënë njeriun të lëvizë është ‘vullneti për fuqi’. Ai gjithashtu na thotë se ‘pa muzikë, jeta do të ishte një gabim’. Pavarësisht se ndikimi i tij në masë të madhe është në filozofi dhe filologji, Nietzsche gjithashtu ka kompozuar disa vepra…

Ekzistencializmi dhe situatat-limit

Si reagim ndaj filozofisë klasike, e cila nuk e kishte për objekt studimi njeriun, ekzistencializmi, në anën tjetër, merret me natyrën konkrete të njeriut. Nuk niset nga esenca, apo nga ajo nëse natyra njerëzore paska një esencë, por pikënisje ka vet ekzistencën e njeriut, vet gjendjen momentale të njeriut. Disa…

Trauma e Derridës

Filozofi Jacques Derrida(1930-2004) rrëfen për traumën e tij të fëmijërisë që e kishte përjetuar në moshën 4 vjeçare. Kjo traumë do ta përcillte gjithë jetën dhe do ti shkaktonte ankth sa herë kur Derrida do vizitonte institucionet, shkollat, universitetet apo akademitë. Për më shumë lexojeni intervistën. —————— Derrida: Në fillim dukej…

Muzgu i limituar

Një i zi që shpëton nga vetëvrasja një të bardhë që kishte dashur t’i dilte përpara trenit nëntokësor përpiqet t’ia ndryshoj atij mendimin mbi jetën. E gjithë ngjarja është e vendosur në apartamentin e vjetër të të ziut në një lagje të varfër afro-amerikane në New York. Pikëpamjet e tyre…

Bëje, sidoqoftë! – Nënë Tereza

Në të shumtën e rasteve Njerëzit janë të paarsyeshëm dhe egoist. Fali, sidoqoftë. Nëse jeni i mirë, njerëzit mund t’iu akuzojnë Se po e bëni për motive vetjake dhe të mëvonshme. Bëhu i mirë, sidoqoftë. Nëse jeni i suksesshëm, do të fitosh disa miq të pabesë Dhe disa armiq të…

Himn mbi jetën – Lou Salome

Lou Andreas-Salome ishte shkrimtare e psikologe ruse dhe shumë e dhënë pas filozofisë së Nietzsche-s. Në maj të vitit 1882 Lou dhe Nietzsche u takuan për herë të parë gjatë një udhëtimi në Itali, së bashku edhe me shokun e Nietzsche-s, Paul Ree – njëherit i dashuri i Lou-s. Por…

Salla

SALLA apo tjetërsimi i njeriut nga pushteti Salla ishte rrasur me njerëz. Fytyra kureshtare kishin ngulur shikimet drejt Prijësit. Ishte ditë e veçantë. Ditë zgjedhjesh. Njerëzia aty kishin ardhur ta matnin demokracinë: të dilnin në vota. Secili donte ta merrte një copë nga pushteti. – Ah ky pushtet sa gërditës…

Nietzsche, Darvini dhe Evolucioni

Shkencëtari Charles Darwin (Çarl Darvin) e kishte zgjuar filozofin Friedrich Nietzsche (Fridrik Niçe) nga gjumi i tij dogmatik, duke kuptuar se gjatë gjithë historisë organike, asnjë specie nuk është e pandryshueshme (duke përfshirë edhe specien tonë). Ndryshimi i vazhdueshëm e zëvendësoi palëvizshmërinë e përjetshme. Duke shkuar përtej Darvinit, mendimtari gjerman…

Navigate