October 2017

8 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of October 2017.

Umberto Eco: Evolucion pa njërën dorë

Nga Umberto Eco Një ditë, teksa po ecja rrugës, gati sa nuk u përplasa me kalimtarë të të dyja sekseve: dy telefononin, dy të tjerë shkruanin me ngut duke rrezikuar theqafjen, tjetri ecte me celular në dorë, i gatshëm t’i përgjigjej çdo tingulli që e grishte për një kontakt njerëzor.…

Letra e Balzakut për konteshën Hanska

Lidhja mes Honoré de Balzak dhe konteshës polake, Hanska, zgjati 15 vjet pa u takuar dhe lindi e u mbajt vetëm nëpërmjet korrespondencës. Balzaku do të martohej me Hanskën më 1850, vetëm pak muaj para vdekjes së tij. Engjëlli im i adhuruar… Jam bërë vërtet i luajtur nga mendtë nga…

Fjala e Albert Camus në ceremoninë e Nobelit

Sir, Zonjë, Madhëri Mbretërore, Zonja dhe Zotërinj, Duke pranuar çmimin me të cilin Akademia juaj e lirë ka pasur mirësinë të më nderojë, mirënjohja ime ishte aq më e thellë kur shihja se në çfarë pike ky shpërblim i tejkalonte meritat e mia vetjake. Çdo njeri dhe sidomos çdo artist…

Musine Kokalari: Reflektime

Në një udhëkryq të një krize ideologjike demokracie u rrita, në mes ta ambientit intelektual të kohës së rinisë time që mundohej të gjente rrugën për t’ja përmirësuar gjendjen e vajtueshme të popullit, me ndjenja të thella njerëzore. Lëvizjen e fshehtë revolucionare nuk e kam kuptuar kurrë. Dhe sot që…

‘Pasojat’ e një keqkuptimi!

Në veprën “The History of Philosophy”, në vëllimin ku trajtohet filozofia greke, Frederick Copleston shtron ndoshta njërën nga pyetjet më problematike në filozofi, aktuale edhe në debatet e sotme: çka në të vërtetë mendonte Platoni me Ide? A janë idetë e Platonit realitete objektive jashtë botës njerëzore? Përfundimisht me ide,…

Tri kritikat e Kantit

Kritika ndaj Platonit Kritika e Kantit ndaj metafizikës tradicionale fillon me kritikën e teorisë se ideve të Platonit, vazhdon me kritikën ndaj Dekartit dhe përfundon me kritikën ndaj David Hume. Kritika që i bëhet teorisë se ideve të Platonit konsiston në raportin mes ideve, si realitete objektive të pavarura nga…

Kanti dhe ‘kthesa kopernikane’ në filozofi

Metafizika, si disiplinë filozofike, përbën çështjen më të rëndësishme dhe më të trajtuar në filozofi, që nga antikiteti e deri më sot, në debatet bashkëkohore. Tematikat që ngërthen në vete si ajo për njeriun, zotin, botën, substancën, shpirtin dhe natyrën – që u problematizuan, fillimisht, në botën greke – edhe…

Dielli lindi përsëri

dielli lindi përsëri poshtë tij pa mërzi shumë mërzi u pikëllua si të qe fëmijë nga lotët që i rrodhën faqeve u tërbuan detet e nga rrezet që ranë u ngrohën shpirtrat e ngrirë Shkruajti: Agon Sinanaj

Navigate