November 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of November 2017.

Lindja e vetes, kalon nga porta e vdekjes

Kritikë mbi poezinë “The End” nga Jim Morrison  “If the doors of perception were cleansed, everything would appear to man as it is, infinite.”- William Blake  Grupi i muzikës ‘rock’ “The Doors”, i themeluar më 1965 në Los Angeles(USA), shënon një moment historik, në vetëdijen për liri të individit dhe shoqërisë.…

Çehov- Një shaka e vogël

Tregim nga A. P Çehov-NJË SHAKA E VOGËL Përktheu nga origjinali: Agron Tufa Mesditë e kthjellët dimri… Ngrica e ashpër, kërcet dhe Nadjenkës së mbështetur pas krahut tim, ia vesh një pah i argjendtë bryme kaçurrelat në tëmtha dhe pushin e buzës së sipërme. Qëndrojmë mbi një majëmal të lartë.…

Fatos Lubonja: Kuraja dhe tmerri i vdekjes

…Por braktisja e dashurisë për jetën në funksion të përgatitjes për vdekjen, nuk është punë e kurajos, kjo është punë e frikës për të përballuar çastin e tmerrshëm të pushkatimit. Aq sa kishte moment kur do të doje të ishe i çmendur për të mos e kuptuar ardhjen e atij…

Manifesti i lirisë

Pjesë nga filmi “Manifesto” i regjisorit Julian Rosefeldt.  “Njeriu vdes si hero ose si idiot, dhe kjo është e njeta gjë. E vetmja fjalë që nuk është kalimtare, është fjala ‘vdekje’. Ju ndoshta e shijoni jetën, por jeni të mbushur përplot me vese të këqija. Jeni shumë më të dashur,…

Takim i rastësishëm mes miqësh

-Oh, përshëndetje Dankan! *Përshëndetje Ben! Kjo është e fejuara ime Tina! Tina, ky është shoku im i gjmnazit. -Përshëndetje Tina! Kënaqësi që u njohëm. •Kënaqësia është e gjitha e imja z. Ben. -Dankan, po si ke qenë? Shëndeti, puna …? *Jam mjaft mirë, kam arritur t’i sistemoj gjërat për mrekulli.…

Sollzhenjicin: Mbi sagën e mbijetesës

Aleksandër Sollzhenjicin: Mbi sagën e mbijetesës Rrjedha e debatit për rolin e shkrimtarit në shoqëri mund të marrë drejtime dhe përmasa të ndryshme. Ky debat nuk mund të mos ndikohet nga faktorët sociologjikë e historikë. Edhe pse dy filozofët e mëdhenj të antikitetit grek, Platoni dhe Aristoteli, i cilësonin shkrimtarët…

Ditar/1 Nëntor

Kërkimi i Lumturisë është neurozë e Egos; Lumturia nuk kërkohet; Lumturia vetëm Është; Lumturia strehoet në luftën me veten; Lumturia është brenda; Lumturia je ti; Lumturia jam unë; Lumturi për madhështinë e vdekjes, si mundësi për të jetuar; A ka diçka më të bukur se të jetuarit? 14:40

Mbi sëmundjen e shoqërisë moderne

Krahas temave tjera me rëndesi në shkencat sociale e veçmas në Filozofi, që nga Antikiteti Grek e deri në kohën tonë, ‘njeriu’ paraqet ndoshta problemin kryesor. Pikpamjet mbizotruese në pyetjet: Çfarë është njeriu? A ekziston natyra njerëzore dhe nëse po çfarë është ajo, dhe shumë pyetje tjera, kryesisht kanë pasë përgjigje religjioze,…

Anti-racionalizmi i Dostoyevskyt

Filozofët Arthur Schopenhauer dhe Soren Kierkegaard, ishin ndër të parët që e kritikuan ashpër filozofinë klasike gjermane, të njohur si “Idealizmi gjerman”. Kritika e tyre ishte sidomos e përqendruar tek Kanti dhe Hegeli, të cilët e kishin vendosur ‘Arsyen’ në qendër të njohjes. Filozofinë e Hegelit e kritikoi ashpër…

Tmerri i 1984

Ese mbi romanin ‘1984’ të George Orwell Tmerri i 1984 Për t’iu shmangur paksa tronditjes që shkakton ‘1984” në vetëdijen e gjithsecilit, duhen parë apo lexuar ”Brave New World” i Aldous Huxley-t, ”Fahrenheit 451” i Ray Bradbury-t, ”Procesi” i Kafkës, ”Brazil”, ”The Truman Show”, ”The Matrix”, ”They Live”, etj. Sidoqoftë,…

Navigate