December 2017

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of December 2017.

Çehov: Një vepër arti

Novelë e shkurtër nga Anton Çehov Përktheu: Gjergj Zheji NJË VEPËR ARTI Sasha Smirnovi-nëna e kishte të vetëm-seç mbante ndën sqetull të mbështjellur me numrin 223 të gazetës “Lajmet e Bursës”. Duke thartuar fytyrën, hyri në kabinetin e doktor Kosheikovit. – Oh, djali im I dashur!-kështu e priti doktori,-pa he,…

Terri është qefini im

TERRI ËSHTË QEFINI IM Nata lëshon perden e zezë të rëndesës mbi mua Mbyllë qepallat e vuajtjes së mbetur peng Thërret në një rizgjim të ri Sa të egra janë kujisjet e kujtesës Në këtë natë të ftohtë nëntori Simbol i gërryerjes së brishtësisë Nuk e di pse s‘munda asnjëherë…

Zbrazëti

ZBRAZËTI Askund asnjë nuk gjindet: As njeri, as shpend. Nëpër heshtje nisem. E zbrazët zemra më është Fytyra e zymt. Autor: Musa Tullari​

Njerëzit po ndihen të mangët

Njerëzit po ndihen të mangët! Studimi për çrregullimin mendor “Selfitis” (mania për t’i bërë foto vetes) është me vlerë, por në fakt është më shqetësuese ajo çka e pret shoqërinë në të ardhmen. Modernizimi, teknologjia dhe marketingu i bazuar në “lumturimin e individit” do të sjellin përherë e më shumë…

Martin Heidegger: Mbi Qenien dhe Kohën

Da-sein dhe Heidegger Shkrimi në vazhdim paraqet një përpjekje modeste për të dhënë një pasqyrë të përgjithshme rreth disa koncepteve filozofike të njërit prej filozofëve më të mëdhenjë të historisë së filozofisë, Martin Heidegger. Burimet kryesisht janë marrë nga libri “Heidegger” të Michel Invood. Ky libër është konceptuar si një…

Njeriu që shiti hijen e tij

Recension mbi veprën e Adelbert von Chamiso, “Njeriu që shiti hijen” (1814) “Me anë të këtij nënshkrimi unë i dhuroj mbajtësit të kësaj pusulle shpirtin tim, pas ndarjes së tij të natyrshme nga trupi im” Adelbert von Chamiso përmes historisë së rrëfyer nga miku i tij Peter Schlemil sjell në…

Letër Franc Kafkës

LETËR FRANC KAFKËS Po i shkruaj Kafkës, dhe i them se Procesin e përjetoj më ndryshe. Se letrat e babait i përjetoj ndryshe. Në nivele tjera lexuesi. Atë të përjetuesit. Atij që s’di të shtiret kur përballë ka shtetin, që të shfaqet dhe në stastus facebook-u. Shteti përgjon sepse do…

Frederik Rreshpja: Biri i hënës

Mbi vetminë dhe poezinë e Frederik Rreshpes Të flasësh për vetminë mohon vetminë. Gjuha na ka mallkuar para se ne të bëheshim të vetëdijshëm për atë: ne nuk mund të flasim për vetminë pa u bërë qesharakë e të pakuptueshëm. Shpesh shikojmë shkrimtarë apo poetë, zakonisht përsëritës të pavetëdijshëm, që…

Pafundësia e një dashurie

Letër imagjinare Herman Hesses, shkrimtarit që e ndihmoi fëmijën ta tejkalojë fëmijën, për të mbetur fëmijë përgjithmonë. “Pafundësia e një dashurie” Asnjë shkrimtar nuk do arrinte majat pa zhgënjimin e një dashurie. Besoj se njeriu në jetë zhgënjehet mjaft, por asnjëherë si nga mohimi i dashurisë së parë. Ndjenja e…

Nëse, pasi të vdes

Poezi nga Fernando Pessoa NËSE, PASI TË VDES Nëse, pasi të vdes, duan ta shkruajnë biografinë time, Nuk ka asgjë më të lehtë. Kam vetëm dy data – të lindjes, dhe të vdekjes. Mes njërës dhe tjetrës të gjitha ditët janë të miat. Jam i lehtë të përshkruhem. Jetova si…

Navigate