January 2018

9 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of January 2018.

Sergei Esenin: Dy fjalë për veten

  Jam një bir fshatari. Kam lindur më 21 shtator 1895 në lokalitetin e Kuzminit të qarkut të Rjazanit, po në gubernën e Rjazanit. Qysh në moshën dy vjeç, meqë babai ishte i varfër dhe kishte shumë frymë në familje, më dërguan te gjyshi nga nëna, i cili ishte mjaft…

Për poezinë e Fatos Arapit

Të gjitha përgjithësimet janë të pasakta. Por disa përgjithësime të pasakta kanë qëllime të sakta: ato vënë në dukje diçka që përndryshe do të shpërfillej. Disa përgjithësime janë të domosdoshme. Prandaj, kritika letrare ka nevojë për përgjithësime të pasakta për të vënë rrregull dhe t’i japë një trajtë të caktuar…

Umberto Eco: Mbi fondamentalizmin

Çfarë është fondamentalizmi? nga Umberto Eco  (18 tetor 2001) Javët e fundit po flitet shumë për fondamentalizmin mysliman. Aq sa po harrojmë se ka edhe një fondamentalizëm kristian, sidomos në Amerikë. Por, dikush mund të më thotë se fondamentalistët kristianë japin shfaqje të dielave në televizion, ndërsa fondamentalistët myslimanë rrëzuan…

Bob Dylan: Strehë nga stuhia

BOB DYLAN – STREHË NGA STUHIA (Shelter from the Storm) Në një jetë tjetër ishte, prej mundi e gjaku, kur errësira ishte virtyt dhe rruga krejt baltë e mbushur. Unë nga xhungla erdha, një krijesë pa formë, “Eja brenda” – ajo më tha. “Të të strehoj e të mbroj nga…

Hermann Hesse: Mbi lexuesin

Hermann Hesse – TRE TIPAT E LEXUESVE 1.Lexuesi që e përjeton librin thjesht si përmbajtje Me raste, të gjithë lexojmë në mënyrë naive. Ky lloj lexuesi e konsumon librin ashtu siç konsumon ushqimin: ai ha dhe pi deri në ngopje. E njëjta gjë me librin. Ky lloj lexuesi, qoftë një…

Rishikimi i familjes monogame

Familja edhe sot mbetet një nga temat e trajtuara gjërësisht sa i përket zhvillimit të saj, rolit, strukturës dhe çështjeve të tjera që e karakterizojnë. Trajtimi i një teme të tillë është me të vërtetë sfidues e ndoshta për disa sjellë edhe një dozë hezitimi duke marrë parasyshë se familja…

Neruda: Poeti i madh, dashnori i pandalshëm

Në 113-vjetorin e lindjes së nobelistit kilian E shkurtër është dashuria – kaq i gjatë harrimi. Por kur shkruhen, e zeza mbi të bardhë, të dyja i mbeten përjetësisë. Edhe dashuria, edhe harrimi që tek e fundit, i zënë vendin njëra–tjetrit pandalshëm. (Totoja, i pat thënë dikur në një…

Boredom

Boredom – The desire to desire The night is starry, her eyes are blue. I want to leave traces. Track myself and put onto memory Constantly remind myself about it Save everything that goes through my mind, hand and spirit Fall onto abstract and lose the concrete Write, create, love,…

Navigate