February 2018

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of February 2018.

Dylan Thomas: Dhe vdekja nuk do të mbretërojë

Poezi nga Dylan Thomas Dhe vdekja nuk do të mbretërojë Dhe vdekja nuk do të mbretërojë. Të vdekurit lakuriq do bëhen një Me njeriun brenda erës dhe Hënën në perëndim; Kur kockat e tyre të treten, kockat e tyre të zhduken, Ata do kenë yje në bërryla dhe këmbë; Megjithse…

Mbi Konceptin e Ankthit

Koncepti i ankthit tek Soren Kierkegaard Filozofi danez, Soren Kierkegaard, konsiderohet si paraendesi kryesor i filozofisë ekzistencialiste në të cilën nuk ka vend filozofia e sistemeve me traditën e tyre puro racionaliste, dhe ku ajo zëvendësohet me forcat tjera, në filozofinë e Kierkegaardit, me ankthin dhe dëshpërimin. Trajtimet filozofike…

Njohja dhe Qenia

Ese filozofik: Njohja dhe Qenia Njohja është rikujtim thotë Platoni. Të njohësh është e barabartë me të çëmtuarit e asaj që gjendet në shpirt. Shpirti përmes mekanizmave të vendosura në trup (shqisave), njeh botën brenda vetës. Shqisat njohin imazhin e sendit të gdhendur në shpirt. Nëse humbet njëra nga shqisat,…

KOSOVATRANS: Absurdi dhe komedia

Shkrim recensional nga Prof. Dr. Josif Papagjoni mbi shfaqen “KOSOVATRANS” të Naser Shatrollit Në festivalin e teatrit “Flaka e janarit” të Gjilanit, datë 23 janar 2018, trupa e teatrit të Podujevës «Avdush Hasani» shfaqi diadramën e dramaturgut dhe regjisorit Naser Shatrollit “Kosovatrans”. Shatrolli është autor i ri dhe mban firmën…

Miti në poezinë e Ismail Kadaresë

Ese mbi mitin te poezia e Ismail Kadare-së Miti te Ismail Kadare është i pranishëm gjatë gjithë krijimtarisë së tij dhe vepra e tij në shumë raste nuk kuptohet pa vetë mitin. Përveç prozës së tij ku ai shtron çështje madhore me tema nga historia shqiptare ku në pergjithesi mund të…

KRITIKË MBI IDENË E SARTORIT PËR IMAZHIN

Mbi arkivin e abstragimit dhe arkivin e imazhit Ajo që të menduarit nuk i nevojitet shkrimi (qoftë para alfabetit fonetik apo pas tij) nuk ka nevojë për ndonjë argumentim apo demonstrim, ku kësaj do t’i shtoja që, as perceptimit, imagjinatës dhe fantazisë, nuk i nevojitet as piktura, as radio, as…

Marquez: Erdha vetëm për të folur në telefon

“ERDHA VETËM PËR TË FOLUR NË TELEFON” Një pasdite me shi pranveror, kur udhëtonte e vetme drejt Barcelonës, duke ngarë një veturë të marrë me qira, Maria de la Luz Servantes pësoi një avari në shkretëtirën e Montenegros. Ishte një meksikane njëzet e shtatë vjeçe, e bukur dhe serioze, e…

Lavjerrësi i kllapisë

Lavjerrësi i kllapisë Ngjan që si me një tutori nistore, por gjithëherë edhe të sprasme, këtu dita ta gëlltis ditën. Që rrugëtimi i besatuar me brazdat që krijon hiri të shket në pluhur prej nga edhe e shquara përpihet nga horizonti shpresëpak e gjithnjë i muzgtë. Triumf i kësaj të…

Ditar/15 Janar

15 Janar Kam arritë një stad ku kam filluar ta shoh veten. Njëfarë vetëdijësimi mbi mendimin, mbi veten, gjërat përreth meje. Tash po e shijoj të tashmen. Jo si më heret që jetoja në të kaluarën ose në të ardhmen. Tash po e kuptoj se çfarë është jeta. Tash po e…

Kubrick: Pse jam kundër drogës?

Stanley Kubrick: Regjisor amerikan (1928-1999) Kubrik: Jo. Unë besoj se drogat janë më të dobishme për audiencën sesa për artistin. Unë mendoj që iluzioni i të qenurit një me Universin, dhe absorbimi me rëndësinë e çdo objekti në ambientin tënd, dhe atmosfera e përhapur e paqes dhe e kënaqësisë, nuk…

Navigate