March 2018

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of March 2018.

Pink Floyd: Rojtarët e Egos

“Për miliona vjet, njerëzimi jetoi tamam si kafshë. Por pastaj diçka ndodhi, duke e çliruar fuqinë e imagjinatës. Ne mësuam të flasim.” – Stephen Hawking Pink Floyd: Rojtarët e Egos Kritikë mbi poezinë “Keep Talking” të Pink Floyd Të flasësh nuk mjafton vetëm të lëshosh disa tinguj apo të artikulosh…

Nuk kam më kujtime thua se jam 1000 vjeç

Charles Baudelaire (1821-1867) Nuk kam më kujtime thua se jam 1000 vjeç Një orendi e stërmadhe sirtarësh ngarkuar me bilance, vargjesh, pusullash, dorëshkrimesh, romancash, flokënajash rëndë derdhur trupash në dëfterë, mbulon më pak të fshehta se mendja ime e trishtë. Që është një piramidë, një varrezë familjare, që mban më…

Zeni jo konvencional

Si e gjeta rrugën jashtë depresionit, falë shkrimeve të priftit anglez që solli Budizmin në Perëndim Nga Tim Lott Që prej kur isha fëmijë, kam qenë shumë i ndjeshëm ndaj idesë – në një mënyrë të tillë të cilën njerëzit e tjerë duket ta ndjekin vetëm pas ndonjë humbjeje të…

Shoqëria e lëngshme

Shoqëria e lëngshme   Ftesë për ndëshkim qe një titull libri i Nabukovit. Po qe libër, ndërsa kjo tjetra zë libri…E pa vetën teksa rrëshqiste si pelte’ duarve të fathenësit të tij. Ai duarfortë shtrydhte pamëshirshëm atë pak njeri të mbetur gjallë. Po e bënim aq të paformë, deri në…

PSE

PSE Pse lind dielli? Pse rrotullohet toka? Pse bien sendet? Pse lindim? Pse vdesim? Të filozofosh është të bësh pyetje. Por jo vetem kaq. Të filozofosh është të mos dish… Anonim

Ditar/25 Mars

“Kujtimet më të mira janë ato të shkollës së mesme.” Sa e sa herë ma kanë thënë këtë. Vetëm tani e kuptoj. Më ndërmendet ajo shkolla e vjetër, e një viti të largët kushedi sa. Dyert me harqe dhe klasat me hapësirë të ngushtë. Kam shumë kujtime nga ajo kohë.…

Filozofia si mjet për ti dhënë kuptim jetës!

Shkruan: Dahlian Kirby (Autorja ka fituar titullin Doktor i Filozofisë në Universitetin e Kardifit. Ajo punon si këshilluese dhe jep mësim për këshillim në “Redcar and Clevland College”. Ajo gjithashtu ndjek kurse të shkrimit terapeutik.) Sipas Epikuri-t “Ligjerata e një filozofi e cila nuk mund ta shërojë asnjë mashtrim njerëzor,…

‘Zoti i imagjinuar’ tek Spinoza

Ese filozofik ‘Zoti i imagjinuar’ tek Spinoza Filozofi nga Hollanda Baruch de Spinoza jetoi në shek XVII dhe së bashku me Dekartin konsiderohen si paraendesit e epokës moderne. Për shkak të aktivitetit të tij intelektual ai u ‘c’kishërua’, u shpall herë heretik, herë ateist dhe i rrezikshëm për shoqërinë. Filozofia…

Literatron – Kundër virtytit të lejuar

Literatron – Kundër virtytit të lejuar Recension mbi veprën “Literatron”, të Robert Escarpit Nëse do të kuptosh rreziqet e të shkruarit, duhet kuptuar paraprakisht çfarë do të thotë të lexuarit, si të merret mesazhi. Kjo është në vetvete një qasje shkencore e pastër. Procesi i përkthimit të idesë në fjalë,…

Navigate