April 2018

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of April 2018.

Nietzsche: Çmistifikimi i moralit

Friedrich Nietzsche Çmistifikimi i moralit – Ka ndonjëri dëshirë ta zhysë shikimin gjer në fund të misterit, ku fshihet fabrikimi i idealit mbi tokë? Kush pra ka kurajën! – Ah mirë, shikoni! Qe një i arratisur mbi këtë uzinë të errët. Por prisni ende një çast, Zoti guximtar: duhet si…

Michel Foucault: Mbi shoqërinë e disiplinës

Ese filozofik Mbi shoqerinë e disiplinës nga Michel Foucault   Michel Foucault konsiderohet si njëri ndër filozofët më të mirë bashkohorë i cili me punën e tij intelektuale i ka dhënë shumë filozofisë postmoderniste dhe gjitha shkencave sociale në përgjithësi. “Vullneti për Dije- historia e seksualitetit” dhe “Disiplinë dhe Ndëshkim-lindja…

Le të flasin njerëzit për vetën e tyre

Ese mbi filozofinë dhe mendimet e Jean-Jacques Rousseau “Le të flasin njerëzit për vetën e tyre” nga Christopher Bertram* Përktheu: Bardhi Bakija Përmendjuni Jean-Jacques Rousseauin disa liberalve e libertarianve, universi mendor i së cilëve është i pajisur me tregje të lira, të drejta individuale dhe shkencë evolucionare, dhe shpesh do…

Bertolt Brecht: Kujtim për Marie A.

Bertolt Brecht / Kujtim për Marie A. Atë ditë tejet të largët në muajin blu shtator heshtur nën pemën e kumbullës së re mbaja unë të qetën të zbehtën dashuri fort në krahët e mi, si një ëndërr t’lehtë. E përmbi ne në qielln’ e bukur të verës ishte një…

Jim Morrison: Kalorësi dionisiak

“Ndonëse të preferuarit e zotave vdesin të ri, ata jetojnë përjetësisht në shoqërinë e tyre.” Friedrich Nietzsche, Lindja e Tragjedisë Nietzsche filozofi i lartësive Friedrich Nietzsche ndoshta filozofi më kreativ dhe më i guximshëm që shkruajti, përmes veprës së tij arriti ti shkund themelet e mendimit Perëndimor. Jo vetëm…

Jean Paul Sartre: Mbi lirinë e zgjedhjes

Kjo video e shkurtër është e bazuar në ligjeratën publike të Jean Paul Sartre, “Ekzistencializmi është Humanizëm”. Mes tjerash, këtu pasqyrohet idea e Sartre mbi parimin kryesor të Ekzistencializmit dhe Lirinë e zgjedhjes. Ajo që e përcakton lirinë e individit janë zgjedhjet e tij. Njeriu sipas Sartre jeton në një…

Nazim Hikmet, poeti i rebeluar i shekullit XX

Nazim Hikmet, poeti i rebeluar i shekullit XX Janë disa shkrimtarë krjimtaria e të cilëve lidhet në mënyrë të pashmangshme me rrethanat në të cilat jetojnë, veprojnë si dhe dukuritë e ndryshme të cilat shndërrohen në burim frymëzimi për atë autor dhe bëjnë që poezia e tij të njihet në…

Kombi dhe shteti tek Branko Merxhani

Kombi dhe shteti tek Merxhani Branko Merxhani (1894-1981), është një nga përfaqësuesit më pak të njohur të Rilindjes, por jo më pak i rëndësishëm për periudhën në fjalë. Projekti i tij, që u quajt “Neoshqiptarizmë” parashihte ndryshime rrënjësore në Shqipërinë e pas shpalljes së pavarësisë, nga botëkuptimet e përgjithëshme mbi…

Ditar / 10 Prill

Njerëzit e kanë të pamundur të mos gjykojnë. E dini si është puna: ka shumë humnerë tek njeriu. Neve na duhet njëri tjetri që ta hedhim vrerin. Askush nuk do ta gjykoj vetveten, se është më e lehtë që fajin ta hedhim tek tjetri. A keni ndeshur ende një njeri,…

Zgjedhjet, presioni popullor, dhe inercia

Zgjedhjet, presioni popullor, dhe inercia Nga Slavoj Zizek Përktheu: Bardhi Bakija Yanis Varoufakis hap librin e tij Të rriturit në Dhomë [Adults in the Room] me një kujtim mbi atë se çfarë i kishte thënë Larry Summers, më 16 prill 2015, në një kënd të errët të një bari në…

Navigate