May 2018

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of May 2018.

Letër, për një vajzë nga Moska

Më e dashura ime A, Po të shkruaj nga cepi i botës, për të të thënë se sa shumë më mungon prezenca jote. Në jetë ka dhimbje nga shkaqe të ndryshme, por ka vetëm një dhimbje që është nëna e të gjitha dhimbjeve: ajo që vije nga një ndarje e…

‘Nji za’ i ri

Recenzion mbi librin “Nji za” të Donart Rexhbogaj Shkruan: Serafina Lajqi Përmbledhja poetike “Nji za” e studentit e poetit të ri, Donart Rexhbogaj, artikulohet si shprehësi e brendshme për t’u shprehur vrullshëm e lirshëm në rrjedhën e saj. Ky “za” i strukturuar dhe i ndarë në katër cikle, shpalos…

Këngë dashurie

Këngë dashurie-WILLIAM CARLOS WILLIAMS Unë ekzistoj duke menduar për ty: njolla e dashurisë endet në botë! E verdhë, e verdhë, e verdhë ajo në brendësi ha gjethet, ngjyen me shafran degët e brirta që përkulen rëndë ndaj një qielli të butë purpur! Nuk ka dritë vetëm një njollë si mjaltë…

Petro Marko: Intervistë me vetveten (II)

Recension dhe analizë në dy pjesë*, mbi librin autobiografik të Petro Markos, “Intervistë me vetveten (Retë dhe Gurë)” (Pjesa e dytë) RAPORTI I INDIVIDIT ME PUSHTETIN  LUFTA E SPANJËS Ky është një nga episodet më të përfolura në biografinë e Petro Markos. Pasqyrohet nisja në Spanjë dhe udhëtimet përmes Korfuzit,…

Petro Marko: Intervistë me vetveten (I)

Recension dhe analizë në dy pjesë*, mbi librin autobiografik të Petro Markos, “Intervistë me vetveten (Retë dhe Gurë)” Shkruan: Veron Dobroshi “INTERVISTË ME VETVETEN” (RETË DHE GURËT) NGA PETRO MARKO Ky libër fillimisht u botua në vitin 2000, afër 10 vite pas vdekjes së Petro Markos. Libri është autobiografik dhe…

Ditar / 5 Maj

Ndoshta njeriu e arrin pjekurinë kur nuk e ndjen më nevojën t’i justifikoj veprimet e tij tek tjerët. Kur nuk u përgjigjet përgojimeve të të tjerëve. Ai ka aq shumë rehati me veten, saqë asgjë nuk mund ta lëkund në mendimet dhe qëndrimet e tij. Dhe kjo rehati, ndoshta, është…

Atje, tej…

Atje, tej… Ç’është ajo që nuk shihet e i bën afritë? Ç’është ajo që nuk shihet e më bën të kërkoj? Atje… përtej gjakut e mishit Atje… ku kafshëria asnjëherë nuk do të shtegtoj.   Mirazh, pa qartësi, iluzion por qëndron fuqishëm. Mirazh, pa qartësi, iluzion… një alkimi kraharori im…

Korrespodencë mes Heidegger dhe Hannah Arendt

Martin Heidegger i dërgon letër Hannah Arendt 27 shkurt 1925 Fort e dashur Hannah! Cila të jetë vallë arsyeja që dashuria na shpërfaqet shumë herë më e pasur sesa tërë përvoja njerëzore dhe një gllabërim i ëmbël për tërë ata që kanë rënë në kurthin e saj? Sepse bëhemi…

Nëse vdes para teje

Nëse vdes para teje – Richard Brautigan Kur ti të zgjohesh nga vdekja, do të gjesh veten në krahët e mi, dhe Unë do jem duke të puthur ty, dhe duke qarë. Përktheu: Çlirim Qormemeti

AMIKU

AMIKU (Amik Kasoruho, Nyrembergu i munguar, dhuna, Kosova) Nuk ka shumë njerëz si ai. Dikush do të thoshte se ai nuk jeton më dhe se më me vend do të ishte të thuhet se “pak kishte njerëz si ai”. E vërtetë në njëfarë mënyre! Ka disa vite që ka kaluar…

Navigate