August 2018

7 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of August 2018.

Akti i leximit

Ese: Akti i leximit Shkruan: Dr. Muhamedin Kullashi   Për frymën e gjallë, që nuk heqë dorë nga veprimtaria e vet, leximi bëhet « argëtimi më fisnik, sidomos më fisnikëruesi ». Megjithëse fuqia e senzibilitetit dhe inteligjencës sonë s’mund të zhvillohet ndryshe veç brenda thellësisë së jetës sonë spirituale, pa kontaktin…

Scruton: Çfarë është njeriu dhe pse ai nuk është kafshë?

Shkrim nga filozofi Roger Scruton mbi natyrën njerëzore  Çfarë është njeriu dhe pse ai nuk është kafshë? Filozofët dhe teologët në traditën e krishterë i kanë parë qeniet njerëzore si të ndryshme nga kafshët e tjera nga prania brenda tyre të një xixëllimi hyjnor. Ky burim i brendshëm ndriçimi, shpirti,…

The Beatles – Tregomë çfarë sheh

Poezi nga John Lennon dhe Paul Mccartney   Tregomë çfarë sheh   Nëse m’lejon me ta marr zemrën, kam me ta dëshmu s’do të jemi kurrë të ndarë nëse pjesë e jotja jam hapi sytë tash, tregomë çfarë sheh nuk është befasi tash, jam unë ai që sheh të mëdha…

Limani që s’përcillte më anije

Kadërga. Deti mbulohej nga motele të vjetra e të renovuara. Ia zinin horizontin. Duhej t’i gjeje rrugët kapilare ta zbulosh. Të çaje sokaqe e qorrsokaqe. Jo largësinë por fshehtësinë. Nuk e bëja. Mbase me vite. Mbase pse nga dritarja e konviktit vëreja se mbi atë det, më shpesh çelte dita…

Eklips

EKLIPS nga PINK FLOYD Gjithçka që ti prek Gjithçka që sheh Gjithçka që shijon Gjithçka që ndjen Dhe gjithçka që do Dhe gjithçka që urren Gjithçka që nuk e beson Gjithçka që shpëton Dhe gjithçka që dhuron Dhe gjithçka që merr Dhe gjithçka që ble Që lyp, huazon apo vjedh…

Si muj me ta thanë?

Poezi nga Cat Stevens – Si muj me ta thanë? Si muj me ta thanë që t’du T’du po nuk mundem me i gjet fjalët e duhuna për me i thanë Prej kohesh du me ta thanë që gjithmonë për ty jam duke mendu Gjithmonë për ty jam duke mendu,…

Epigraf për një libër të ndaluar

Poezi nga Charles Baudelaire Epigraf për një libër të ndaluar Lexues i qetë e bukolik, Njeri i mirë, naiv e i përkorë Flake tej këtë libër saturnor, Orgjiak e melankolik. Në s’ke mësuar retorikë Te Djalli, dekani dinak, Flake! s’do ta kuptoje aspak Ose do më pandehje histerik. Por nëse,…

Navigate