September 2018

7 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of September 2018.

Mbi miqësinë

MBI MIQËSINË Ese filozofike nga Dr. Muhamedin Kullashi Filozofi bashkëkohor italian Giorgio Agamben ofron një interpretim origjinal të teorisë së Aristotelit mbi miqësinë. Teoria e Aristotelit mbi miqësinë ka frymëzuar, gajtë shekujëve, refleksione të shumta mbi këtë temë. Në rrugëtimin e saj, ajo është gërshetuar me teori të tjera…

Ditar 26/09

Nuk ka gjë më të rëndë dhe më ngushëlluese në të njëjtën kohë, se kur e ke zbuluar karakterin e çuditshëm të kësaj bote. E kam fjalën kur ke kuptuar, kur je habitur, me gjithçka: me ekzistencën tënde së pari, me gjithçka që na rrethon, me harmoninë e universit, me…

Letër nga Kafka

Frans Kafka, letra për Felice Bauer Fräulein Felice! Tani do të të kërkoj një favor që tingëllon pak si i çmendur, të cilin do ta përshëndes kur të marr unë letër. Është gjithashtu testi më i madh në të cilin mund të vihet njeriu më i mirë. Mirë, ja ku…

Kritika e poezisë pesimiste

Kritika e Poezisë Pesimiste     (Një sallë biblioteke, disa studjues kritikë; hyn Hirjoni.)   Hirjoni: Mirëdita zotërinj!   I pari Kritik: Mirë se erdhe Hirjon!   I dyti Kritik: Jemi tepër të zhgënjyer nga ju, Hirjon!   Hirjoni: Të zhgënjyer?! Përse kështu vall?   I pari Kritik: Hirjon, shiko,…

Vetmi

VETMI nga Pink Martini   Ti erdhe tek unë sikurse poezia në këngë, erdhe për të më njohur me një botë të re pasionesh. Ti më dashurove e çliruar nga egoizmi dhe arsyeja ndërsa unë, injoranti, pa njohur ende kuptimin e dashurisë, mbrojta zëmrën time.   Tashmë dielli ka perenduar…

Përse Nietzsche kritikonte etikën e Kantit ?

Etikë për të gjithë apo etikë për disa ? nga Muhamedin Kullashi  Përse Nietzsche kritikonte etikën e Kantit ? Friedrich Nietzche (Niçe, 1844-1900) shquhet edhe si kritik i ashpër i etikës së Kantit (1724-1804). Kjo kritikë është zhvilluar në veçanti në veprat “Përtej së mirës dhe së keqes” dhe “Gjenealogjia…

John Lennon: Më ndihmo ta ndihmoj veten

ME NDIHMO TA NDIHMOJ VETEN – John Lennon Kam ba shumë përpjekje për me mbet gjallë por engjëlli shkatërrues vazhdon me m’rrethu por unë në zemër e di që kurrë me të vërtetë nuk jemi nda Thonë Zoti i ndihmon ata që e ndihmojnë veten Prandaj po e baj këtë…

Navigate