December 2018

5 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of December 2018.

Tragjikja dhe e përditshmja në teatër

Tragjikja dhe e përditshmja në teatër Autor: Muhamedin Kullashi Filozofi zviceran Georges Steiner (Zhorzh Shtajner) në librin Vdekja e tragjedisë (1993) zhvillon pikëpamjen sipas së cilës në dramaturgjinë moderne, duke filluar nga shekulli XIX, prej Kleist-it (Klajst)), Buchner(Byhner), Ibsen, Stindberg, si dhe në atë bashkëkohore, me Beckett e Ionesco, shpërfaqet…

PSE NA DUHET FILOZOFIA?

PSE NA DUHET FILOZOFIA? Autor: Nigel Warburton Përktheu: Ardian Batusha Cfarë është filozofia? Kjo është një pyetje tejet e vështirë. Një nga përgjigjet më të lehta do të ishte: Filozofia është ajo cfarë filozofët bëjnë, dhe pastaj të tregojmë shkrimet e filozofëve si Platoni, Aristoteli, Dekarti, Hjumi, Kanti, Ruselli,…

Mekanizmat mbrojtës të egos

15 Mekanizmat mbrojtës Autor: Dr. John Grohol Përktheu: Ardian Batusha Në disa fusha të psikologjisë (sidomos në teorinë e pskodinamikës), psikologët flasin për ‘mekanizmat mbrojtës’, apo ndryshe, për mënyrat e sjelljes dhe të menduarit tonë, në shërbim të mbrojtjes së vetvetes. Mekanizmat mbrojtës, thënë ndryshe, janë mënyra se si njerëzit…

Aforizma

Aforizma nga F.S   1. Respektin nuk ta sjell mosha, por vepra jote. 2. Ai që fol shumë i tregon edhe të metat e tij. 3. Ndjehu i lumtur, nëse ndihesh në siklet kur je i rrethuar nga të marrët. 4. Udhërrëfyesi i pa motivuar paraqet rrezik më të madh…

Sakrifica si zotërim simbolik

Sakrifica si zotërim simbolik Shkruan: Muhamedin Kullashi Hulumtimet e kohës së sotme në fushën e antropologjisë kanë hedhur dritë të re jo vetëm mbi disa dukuri të veçanta që cilësonin shoqëritë tradicionale, por edhe mbi fazat kalimtare të historisë së njerëzimit: kalimin prej politeizmit në monoteizëm, kalimin prej periudhës së…

Navigate