January 2019

9 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of January 2019.

Fytyra treguese

Fytyra ka marrë shëmbëlltyrën e vetDo ta shohësh krijesën në muaEkzistenca e së cilës mbrohet nga vetmija.Një fytyrë e tillë të shponSepse flet, tregon.Atë që nuk mund të prodhohet, shkruhet apo imitohet.Nuk kam kontroll mbi këtë fytyrë.A më ke parë ndonjëherë nën dritën e diellit?Një qiell i thatë dhe i…

Albert Camus: Njeriu i revoltuar

Referencë madhore e mendimit bashkëkohor Autor: Ilia Lengu Eseja “Njeriu i revoltuar” u botua në vitin 1951 dhe ngjalli shumë polemika, madje krijoi një hendek të thellë mes Kamysë dhe Sartrit për mjaft kohë. Në këtë ese, Kamyja tregohet sidoqoftë më syçelët se Sartri në raport me ideologjinë marksiste dhe…

BIRI QË BRAKTISI TË ATIN

BIRI QË BRAKTISI TË ATIN  (Rrëfenjë arabe) Përktheu: Bajram Karabolli Dikur, në një vend, jetonte një njeri me të shoqen, me djalin e tij të vogël dhe me të atin që ishte shumë plak. I thotë gruaja të shoqit:- Jam shumë e lodhur dhe e mërzitur me babanë. Ai është…

Kush erdhi natën për vizitë

Tregim i shkurtërAutor: Petrit Sefaj Pasi kishte mbyllur dyert e hekurta të oborrit, po shihte rreth e rrotull shtëpisë. Nuk ishte nga djemtë frikacakë, por zgjuarsia e tij gjithnjë dëshironte siguri. <<Natë e bukur!>> mendoi. U ul në prag dhe qëndroi për pak çaste. Vuri bërrylin e dorës së djathtë…

Rreth pikturave të van Gogh-ut

Rreth pikturave të van Gogh-utAutor: Muhamedin Kullashi Pikturat e Vincent van Gogh(19853-1890) nga periudha e tij parizienne (1886-1888) dëshmojnë për ndryshimin e stilit, orientimin kah impresionizmi dhe puentilizmi (pikëzimi) dhe kalimi në neoimpresionizëm. Korrespondenca e begatshme e piktorit, me më se 800 letra është burim i çmuar për të ndjekur…

Reshje bore-Mark Strand

Reshje bore-Mark StrandPërktheu: Çlirim Qormemeti Shoh borën që mbulon tokën, vetveten,mbulon gjithçka që ju nuk jeni; shihni,ajo është rënia e dritësmbi tingujt e ajrit që shtyjnë ajrin,është rënia e çasteve brenda momenteve,funerali i gjumit, i dimrit, negativi i natës.

Hamendja e Nietzsches

Në fillim, Nietzsche kishte menduar ta botonte librin “Njerëzor, tepër njerëzor” si anonim, pa vendosur emrin e tij në kopertinë. Arsyet ai ia tregon Richard Wagnerit përmes letrës së mëposhtme: “Duke iu dërguar librin “Njerëzor, tepër njerëzor”, po vë me besim të plotë të fshehtën time në duart tuaja dhe…

Fillet e psikanalizës

Autor: Petrit Sefaj Gjithmonë kur flitet për lëndën e psikologjisë, është e pamundur të mos na vijë ndërmend emri më i shquar, psikologu austriak, Sigmund Frojd. Pa dashur ta ekzagjeroj, duket sikur këta emra janë analogë me njëri-tjetrin. Secili studiues apo individ i rëndomtë që lexon literaturën e tij të…

Navigate