February 2019

8 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of February 2019.

Qasje psikanalitike mbi romanin Ankimi i Portnoit

Studim mbi veprën “Ankimet e Portnoit” të autorit Philip RothAutor: Veron Dobroshi Psikanaliza si teori dhe teknikë terapeutike merret me studimin e pjesës së pandërgjegjshme të trurit (ndërdijen) si dhe çrregullimet psikike, ndërsa termin për herë të parë e përdor vetë themeluesi i saj, Zigmund Frojdi në vitin 1896. Më…

Metafizika e ankthit

Ese filozofiko-psikologjik Autor: Nazim Mahmuti (Një shkrim që ka rrjedhë si pasojë e një monologu me vetën) Nga vetë titulli i shkrimit, ndoshta mund të kemi një ndjenjë habie për faktin se termat ‘metafizikë’ dhe ‘ankth’ na asocojnë me dy fusha krejtësisht të ndryshme për nga sfondi dhe objekti i…

Pessoa: Një “poet në shumës”

Përktheu: Bisej Kapo Mund të mendojmë për një galaksi kur flasim për Pessoa-n: ai është një, dhjetë, një mijë. Është një “poet në shumës”, “një kontradiktë e gjallë”: janë përdorur numra, cilësorë për të bërë të mundur përcaktimin e këtij autori të pakapshëm Mund të mendojmë për një galaksi kur…

Piktorët holandez në Paris

Piktorët holandez në Paris Autor: Muhamedin Kullashi Ekspozita e piktorëve holandez, me vepra nga fundi i shekulli të XVIII deri te fillimi i shekullit XX, po mbahet në të ashtuquajturin Petit Palais (Pallati i vogël, me 5.000 m2), ku gjendet Muzeu i arteve të bukura i Parisit, në afërsi të…

Ajo e paharrueshmja

Gerald Ramaj – Ajo e paharrueshmja Porsi ylli që ndrit e shndrin,Mbi detin e natës Në një anije i fjetur; Porsi nostalgjia që mallin përpin, Për kujtimet e shkretuara Në kohën e tretur; Porsi lulja në të blertën lëndin’, Mbi varrin e humbur Me pluhur të djegur; Vajton kjo zemër,…

PUSHTETI I BUTË

Qendrim Badalli Në librin “The future of power” (E ardhmja e pushtetit), autori Joseph. S. Nye, shtjellon idenë e tij rreth një pushteti i cili është ngritur dhe po vazhdon të ngritet siç quan ai, “Soft power”, pra “Pushteti i butë. Ndryshimet e përgjithshme shoqërore dhe politike që kanë ndodhur…

NATA

Autor: Musa Tullari Nata Në gjysëmerrësirë, shisha jeshilMbushur venë, skaj meje shkëlqen.Pi. Dhe shtrihem afër aty. Unë dëgjoj zemrën e femrësSi një drenushë troket;Aty skaj meje shtrihet Ana. Gjethurinat e gështenjave fëshfërijnë në erë.Po bie vesa?Hëna nëpër degë vërenë, e moçme dhe e lodhur; gjumashe. Më lejo ta prekë zemrën…

Navigate