April 2019

7 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of April 2019.

Deleuze – Niçe mbi të qeshurën dhe të pakohshmen

Përktheu: Lulzim Hoxha Deleuze – Niçe mbi të qeshurën dhe të pakohshmen Ky fragment i intervistës së titulluar “Niçe ia plas të qeshurit” (Nietzsche’s burst of laughter) është botuar në gazetën franceze “Le Nouvel Observateur” më 5 prill 1967. Në këtë bisedë, Deleuze merr në trajtesë përkthimin e përmbledhjeve të…

Hemingway, stoicizmi dhe ekzistencializmi

Shkruan: Ardian Batusha “Kur këmbana e kishës bie për të njoftuar një vdekje, mos pyet kurrë për kë ra ajo. Ajo bie edhe për ty. Sepse, kur një njeri ikën, të kujton që është edhe radha jote.” Ernest Hemingway Filozofia e jetës në antikitet u trajtua kryesisht përmes Stoicizmit dhe…

Alain Badiou: Mbi Demokracinë dhe Imigrimin

Ese nga Qendrim Badalli Filozofi i njohur francez Alain Badio, në veprën e tij “Sarkozy Ç’gjëkafshë është” ka shaplosur mendimin e tij të artikuluar mbi disa koncepte politike të cilat mbizotrojnë në sferën sociale dhe politike të perëndimit. Përmes Sarkozys dhe ndonjëherë edhe drejtpërsëdrejti për të ai i shtjellon pikpamjet…

Ironia e cenzurës

Ironia e cenzurës Andrei Tarkovsky njihet si poeti i kinemasë. Sot padyshim konsiderohet si një ndër regjisorët më të mëdhenj jo vetëm në Rusi, por edhe në botë. Ai pati një karrierë 12 vjeçare gjatë së cilës krijoi shtatë filma. Përveç dy filmave të fundit, Nostalghia (1983) dhe The…

Roberto Bolaño – Soni

Roberto Bolaño – Soni Gjendem në një bar dhe dikë e quajnë SoniDyshemeja është mbushur me hi duhani Si një shpendsi një shpend i vetëm hyjnë dy pleqArkiloku dhe Anakreonti dhe Simonidi* Mejhane mjerane të Mesdheut Mos më pyesë njeri se ç’kërkojnë këtë vend Mos më thotë njeri se kam qenë…

Hesse: Letër një artisti të ri

5 janar 1949 I dashur J.K Të falenderoj për mesazhin që më dërgove me rastin e Vitit të Ri. Ai është i trishtueshëm e dëshpërues dhe e kuptoj atë mjaft mirë. Megjithatë, ka aty një frazë ku ti thua se të është ngulitur në mendje ideja se një kuptim dhe…

Çmendia e vetëdijshme

Çmendia e vetëdijshmeRreth dramës “Henriku i IV” i Luigi Pirandello-sAutor: Muhamedin Kullashi Henriku i IV është vepra teatrore e Luigji Pirandello-s (1867-1937) e cila ka nxitur komente e interpretime të shumta, jo vetëm në Itali, por edhe në qendra kulturore të vendeve tjera të Evropës dhe SHBA-ve, ku vazhdon të…

Navigate