August 2019

10 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of August 2019.

Arti është i mirë për trurin tuaj

Shkruan: Jessica Jacolbe Përktheu: Veron Dobroshi Fusha e neuroestetikës përdor neuroshkencën për të kuptuar se si arti ndikon në trurin tonë, kur ne jemi duke e bërë atë ashtu edhe kur jemi duke e parë atë. A ka rëndësi arti? T’i lëmë mënjanë të gjitha përfitimet e paprekshme, rezulton se…

Arthur Schopenhauer: Mbi intelektualin kanibal

Filozofi gjerman Arthur Schopenhauer njihet si një nga kritikët më të ashpër të filozofisë idealiste gjermane, me theks të vecant i filozofisë së Hegelit. Ai ndonëse shpesh hyn edhe vet si pjesë e filozofisë idealiste, kishte kritika të ashpra për të. Kryevepra e Schopenhauer llogaritet të jetë “Bota si Vullnet…

David Hume: Shkenca mbi njeriun

Shkruan: Ardian Batusha Hyrje Në historinë e filozofisë David Hume njihet si përfaqësues i drejtimit të Empirizmit. Poashtu Hume njihet edhe si skeptik në raport me njohjen. Hume është skeptik në kuptimin që sipas tij njeriu asnjëherë nuk mund të arrijë njohje të plotë mbi botën dhe veten. Për këtë…

Emanuel Levinas: Etika dhe Pafundësia

Emanuel Lévinas: “ETIKA DHE PAFUNDSIA Dialogje me Philippe Nemo Përkthyer nga: Muhamedin Kullashi Heideggeri Nemo: Kur erdhët në Fribourg për të ndjekur ligjëratat e Husserlit, ju zbuluat aty një filozof që nuk e njihnit më parë, por që do të ketë një rëndësi vendimtare në elaborimin e mendimit tuaj: Martin…

Historia e filozofisë nuk është filozofi?

TË BËSH FILOZOFI DHE TË BËSH HISTORI Autor: Stephen Priest (Profesor i filozofisë në Universitetin e Oxford-it)Përktheu: Ardian Batusha Filozofia është përpjekja për tu dhënë përgjigje pyetjeve filozofike. Për ta ilustruar këtë përkufizim do të jap disa shembuj të pyetjeve që janë filozofike dhe disa tjera që nuk janë filozofike.…

“Emili ose Mbi Edukimin”

(Pjesë e shkëputur nga vepra e Zhan Zhak Ruso-Emili apo Mbi Edukimin) Përktheu: Besnik Domi Mos lufto dëshirat e tij me vrazhdësi, mos mbyt imagjinatën e tij, nxjerre nga frika në mënyrë që ajo mos të lind fantazma. I flisni atij për dashuri, për femra, për kënaqësi: përkujdesuni që në…

Ruso: Profeti i madh i Modernitetit Evropian

Hyrje mbi idetë dhe veprat e filozofit Zhan Zhak Ruso dhe rroli i tyre në ndërtimin e modernitetit në Evropë. Shkruan: Besnik Domi Projektin tonë “Arti dhe Studimet Humaniste në Shërbim të Edukimit të Ri Kulturor dhe Intelektual” * do ta fillojmë me një vepër shumë të madhe artistike dhe…

Aguesi i Ri

Poezi nga Gerald RamajAguesi i RiOh plak i vuajtur,mbështetur mbi gardhine kalbur,Qielli i vrenjtur zbriti mevetëtima Aguesin e Ri,Le të tretet edhe kyperëndim i vakët nëthepinate shkretuara të brigjevevullkanikeTeksa kujtimet ngecennë rrjetat zgavroreshkëmboretë shpëtuara ngabaticat polumbare;Le të jetë ky sikur edhei fundit diell e të ngratëtsyt’i mbulojë zalia,Aguesi i Ri…

Michel Foucault: Ligjërimi mbi seksin

Shkruan: Qendrim Badalli Filozofi francez postmodern, Michael Foucault, në librin e tij Historia e Seksualitetit-1, në tri kapitujt e librit artikulon mendimin e tij rreth ligjërimit mbi seksin. Shtjellimi i tij rreth kësaj çështje si dhe gjithë mendimi i tij filozofik në këtë libër është vazhdimësi e botëkuptimeve të dhëna…

Navigate