April 2020

6 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of April 2020.

Mbi përgjegjësinë e individid dhe terapinë ekzistenciale të Viktor Frankl

Mbi përgjegjësinë e individid dhe terapinë ekzistenciale të Viktor Frankl Përgatiti: Ardian Batusha Ankthi, neveria dhe absurdi janë tri kategori shumë të rëndësishme në filozofinë dhe letërsinë ekzistenciale. E përbashkëta e këtyre kategorive është se të tria këto paraqiten si ‘manifestim i lirisë’. Në këtë rast liria është ajo gjendje…

Jiddu Krishnamurti: Dashuria

Jiddu Krishnamurti: DashuriaPërktheu: Shpëtim KelmendiÇ’është dashuria? Fjala është falsifikuar dhe molepsur aq shumë, saqë nuk kam ndonjë dëshirë të madhe ta përdor.  Të gjithë flasin për dashurinë – çdo revistë e çdo gazetë, çdo misionar flet papushim për dashurinë. E dua vendin tim, e dua mbretin tim, e dua librin,…

Si ndikon ankthi në blerjet tona

Si ndikon ankthi në blerjet tona Shruan: Utpal M. Dholakia (PHD candidate)Përktheu: Ardian Batusha Shumë nga blerjet tona, apo grumbullimi i rezervave ushqimore janë të lidhura ngusht me ankthin. Në kohën kur virusi “Corona” po na kërcënon të gjithëve, dhe kur rutina dhe jetët tona kanë ndryshuar rrënjësisht, shumica prej…

“Çfarë mbetet? Gjuha mbetet”: Bashkëbisedim me Hannah Arendt

“Çfarë mbetet? Gjuha mbetet”: Bashkëbisedim me Hannah ArendtPërktheu: A.B Me 28 tetor, 1964, bashkëbisedimi i mëposhtëm mes Hannah Arendt-it dhe Günter Gaus-it, atëbotë gazetar i mirënjohur dhe më vonë zyrtar i lartë në qeverinë e Willie Brandt-it, u transmetua në televizionin e Gjermanisë Perëndimore. Intervista fitoi çmimin “Adolf Grimme” dhe…

Navigate