Karl Jaspers: Burimësitë etike të të menduarit filozofik

Karl Jaspers: Burimësitë etike të të menduarit filozofik Përktheu: Arben Haxhiymeri Historia e filozofisë si një formë e të menduarit metodik zuri fill këtu e dymijë e pesëqind vjet më parë, ndërkohë që si formë e të menduarit mitik, fillesat e saj i vërejmë shumë kohë më parë. Sidoqoftë, fillesa…

Poezia lirike shqipe, mes dy luftërave botërore

Shkruan: Nasho Jorgaqi Në përfytyrimin tim, poezia lirike shqipe gjithnjë i ka përngjarë një orkestre, e cila ka përfituar muzikë të shpirtit e të botës shqiptare. Një muzikë të fuqishme dhe delikate, që më ka tingëlluar e ekzekutuar sa nga instrumentet kombëtare si fyelli e zurnaja, lahuta e çiftelia, aq…

Borges: “Muri dhe Librat”

Jorge Luis Borges “Muri dhe Librat” Përktheu: Arjanis Shamolli Ai, muret e gjata të të cilit tartarët bredhacak i kufizojnë …Dunciad, II, 76 Lexova para disa ditësh që njeriu i cili urdhëroi ndërtimin e murit pothuajse të pafund të Kinës ishte perandori i parë, Shih Huang Ti, i cili poashtu…

Në kërkim të vetvetes

Në kërkim të vetvetes Autor: Arian Musa Kur vërej fëmijët duke u argëtuar, më japin një dozë nostalgjie për fëmijërinë time. Më kujtojnë kohën kur një lodër për mua ishte gjithçka, ngase me atë lodër mund ta argëtoja vetveten pafund. Imagjinata ime aso kohe krijonte situata nga më të ndryshmet…

Victor Hugo: Artisti Surrealist

Victor Hugo: Artisti Surrealist Shkruan: Allison C. Meier Përktheu: Veron Dobroshi Victor Hugo krijoi artin vizual që ishte intuitiv, eksperimentues dhe i frymëzuar nga spiritualizmi. Me fjalë të tjera, asgjë si romani i tij Të Mjerët (Les Misérables). Autori francez Victor Hugo përfundoi romanin në fjalë, në të cilin shfaqen…

Ditar/28 Gusht

Është i pakuptimtë fakti që njeriu si objekt të krijimtarisë dhe veprimtarisë së tij sendërtuese shumë rrallë e merr vetveten, unin e tij. Në të shumtën e rasteve krijimtari çmohet shprehja e vetvetes në botën e jashtme ( e konkretizuar përmes ndonjë gjësendi apo thjesht veprimi ) kurse bërja e…

Reflektime nga ditari i Albert Camus

Pjesë nga ditarët sekret të Albert Camus (Albert Camus: Tagebücher 1935-1951, Tagebücher 1951-1959):Përzgjodhi dhe përktheu: Butrint Haxhaj “Vështirësitë e vetmisë janë rraskapitëse për t’u trajtuar.” “Liria është e drejta për të mos gënjyer.” “Është fatkeqësia ime dhe ndëshkimi im që të mos e shijoj atë që kam.” “Përse unë jam…

Mendimi edukativ i Rusosë

Mendimi edukativ i Rusosë (Jean-Jacques Rousseau 1712-1778) Përzgjodhi, përktheu dhe përshtati: Besnik Domi Shkollat nuk kishin pushuar asnjëherë të ishin burgjet e rinisë së robëruar. Të mbyllur në oborre të ngushta, në konvikte të mjera, në klasa të errëta, të mbajtur vazhdimisht nën kontroll, duke iu nënshtruar një disipline të…

Emanuel Lévinas: Ajo ka!

Kjo ese është marrë nga : Emanuel Lévinas “ETIKA DHE PAFUNDSIA (Dialogje me Philippe Nemo) Pejë: Dugagjini, 2003, 69-75. Përkthyer nga: Muhamedin Kullashi Ajo “ka” Nemo: Ju keni qenë së pari historian i filozofisë, apo analist i filozofëve të tjerë, pasiqë ju keni botuar artikuj e vepra mbi Husserl-in dhe Heideggeri-in.…