Leonard Cohen-Kur

Kur heshtja duket aq e zhurmshmedhe ti ndjen se vetëm jeki besim dhe kthehu tek unëtë premtoj aty më ke. Kur maja të duket e lartëdhe zbritja është i vetmi kthimzgjati duart dhe thirrmëpër ty jam gjer në amëshim. Kur dyert janë mbyllurdhe ti ndjen trishtimunë do të të kthej…

Në kërkim të saj

Në kërkim të saj Autor: Gerald Ramaj Në këtë më të cektën buzë të bregut e mbi të butën rërë të lagur nga më fisniket valë të detit Ku mblidhen më të shenjtat kujtime të strukura nën guaskat kristalore E më mortoret copëza të një anije me marinarë të dikurshëm Që…

Franz Kafka: Absurditeti i fatit njerëzor

ABSURDITETI I FATIT NJERËZOR Analizë e romanit “Procesi” të Franc KafkësShkruan: Veron Dobroshi Mbyllja e rrugëve dhe horizonti i zi, ku në mes qëndron njeriu në skutat e fshehta të mosveprimit dhe të nënshtrimit politik e social, është po aq tmerrues sa edhe e pakuptimtë, për jetën e atij, të…

Ditar/16 Shtator

Njeriu njeh kaq shumë gjëra jashtë tij. Objektet rreth tij, njerëzit tjerë, aq informata të llojllojshme të cilat i janë grumbulluar pa kujdes në mendje. Por, paradoksi i ekzistencës njerëzore do të përsëritet aq shpesh, aq dhembshëm, aq shumë herë, tek aq shumë njerëz: ai mund ta kalojë të tërë…

Kumt i një të ardhmeje të vonuar

KUMT I NJË TË ARDHMEJE TË VONUAR (Analizë mbi poezinë dhe tingullin e Jericho-së)Shkruan: Nuhi Sadiku Akti më i lartë i lirisë është refuzimi. Vetëm aty ku lind ndjenja e refuzimit, ka liri. Por, thirrja për liri, në një realitet të turbullt, mund të na mbërrijë në vesh nëpërmjet formave…

Arti është i mirë për trurin tuaj

Shkruan: Jessica Jacolbe Përktheu: Veron Dobroshi Fusha e neuroestetikës përdor neuroshkencën për të kuptuar se si arti ndikon në trurin tonë, kur ne jemi duke e bërë atë ashtu edhe kur jemi duke e parë atë. A ka rëndësi arti? T’i lëmë mënjanë të gjitha përfitimet e paprekshme, rezulton se…

Arthur Schopenhauer: Mbi intelektualin kanibal

Filozofi gjerman Arthur Schopenhauer njihet si një nga kritikët më të ashpër të filozofisë idealiste gjermane, me theks të vecant i filozofisë së Hegelit. Ai ndonëse shpesh hyn edhe vet si pjesë e filozofisë idealiste, kishte kritika të ashpra për të. Kryevepra e Schopenhauer llogaritet të jetë “Bota si Vullnet…

David Hume: Shkenca mbi njeriun

Shkruan: Ardian Batusha Hyrje Në historinë e filozofisë David Hume njihet si përfaqësues i drejtimit të Empirizmit. Poashtu Hume njihet edhe si skeptik në raport me njohjen. Hume është skeptik në kuptimin që sipas tij njeriu asnjëherë nuk mund të arrijë njohje të plotë mbi botën dhe veten. Për këtë…