“Emili ose Mbi Edukimin”

(Pjesë e shkëputur nga vepra e Zhan Zhak Ruso-Emili apo Mbi Edukimin) Përktheu: Besnik Domi Mos lufto dëshirat e tij me vrazhdësi, mos mbyt imagjinatën e tij, nxjerre nga frika në mënyrë që ajo mos të lind fantazma. I flisni atij për dashuri, për femra, për kënaqësi: përkujdesuni që në…

Ruso: Profeti i madh i Modernitetit Evropian

Hyrje mbi idetë dhe veprat e filozofit Zhan Zhak Ruso dhe rroli i tyre në ndërtimin e modernitetit në Evropë. Shkruan: Besnik Domi Projektin tonë “Arti dhe Studimet Humaniste në Shërbim të Edukimit të Ri Kulturor dhe Intelektual” * do ta fillojmë me një vepër shumë të madhe artistike dhe…

Michel Foucault: Ligjërimi mbi seksin

Shkruan: Qendrim Badalli Filozofi francez postmodern, Michael Foucault, në librin e tij Historia e Seksualitetit-1, në tri kapitujt e librit artikulon mendimin e tij rreth ligjërimit mbi seksin. Shtjellimi i tij rreth kësaj çështje si dhe gjithë mendimi i tij filozofik në këtë libër është vazhdimësi e botëkuptimeve të dhëna…

Jean Baudrillard: AMERIKA

Jean Baudrillard: Amerika Shkruan: Qendrim Badalli Filozofi francez, postmodern, Jean Baudrillard, në librin e tij “Amerika” shpalos mendimin mbi shumë çështje me rëndësi që janë jetësuar në shoqërinë amerikane. Në një raport dialektik me Europën, autori shpjegon se përse ShBA-ja është utopia e realizuar, ku janë dallimet kryesore mes Amerikës…

Hedhje në boshllëk

Hedhje në boshllëk. A janë qeniet njerëzore, në thelb, të mira apo djallëzore? Në thelb, njerëzit janë vetëm njerëz. Nuk mund të kërkoni në zemrën e njeriut për të gjykuar esencën e tij, sepse zemra e njeriut gjindet përtej domethënies dhe moralit. Kjo esencë është e paprekshme nga morali. Kur…

Jean Paul Sartre: Kush është intelektuali?

Shkruan: Qendrim Badalli Filozofi francez, Zhan Pol Satëri, i cili konsiderohet si një ndër përfaqësuesit më eminent të Ekzistencializmit si rrymë filozofike, në librin e tij “Situatat”, një pjesë të mirë të mendimit të tij të artikuluar aty ia dedikon intelektualit, situatës, funksionit si dhe rolit të tij. Marrë parasysh…

EPIKURI: ARTI I LUMTURISË

Autor: Daniel Klein Në Athinën e shekullin 3 p.e.s, vetëdija kishte arritur nivele të panjohura më parë. Mendjet athinase ishin pushtuar nga pyetje si: Cila është natyra e kozmosit? Çfarë është reale(e vërtetë)? Cila është pozita e njeriut në kozmos? Çfarë është një jetë e mirë? Çfarë është një jetë…

Natyra e regjimeve komuniste

Natyra e regjimeve komuniste Autor: Muhamedin Kullashi (Pjesë nga kumtesa « Imazhet e trupit në regjimet komuniste » e prezentuar në Konferencën kombëtare “Trupat në komunizëm dhe paskomunizëm”, në Fakultetin e shkencave sociale, në Tiranë me 26 tetor 2018) […] Ndryshe nga interpretimet që e definojnë totalitarizmin, në versionin komunist…

E lumtur në sytë e vdekjes

“How much suffering does it take for somebody to need to play the clown… It is not doubt, but certainty that drives people mad… But you need to be deep, an abyss, a philosopher to feel this way… We are all afraid of the truth.” Friedrich Nietzsche Shkruan: Eranda Bokshi…

Diskursi Postmodern dhe Bota e Interpretimit

Diskursi Postmodern dhe Bota e Interpretimit Autor: Qendrim Badalli Gjuha ka qenë dhe vazhdon të mbetet një problem filozofik, problem të cilit i është kushtuar vëmendje nga mendimtarë të ndryshëm në kohë e hapsira të caktuara. Wittgenstien dhe Derrida janë dy nga filozofët më të njohur që kontributin e tyre,…