Roberto Bolaño: Kudo ndihem i huaj

Intervistë me shkrimtarin dhe poetin e njohur, Roberto Bolanjo  Roberto Bolanjo jeton nja dyqind metra nga deti, në Blanes, një qytezë me tridhjetë mijë banorë, gjysmë ore larg Barcelonës. Jeton në një shtëpi me të shoqen dhe dy fëmijët që tani po flenë. Kërkon qetësi në zhurmë, preferon burgun e…

Bauman: Krijimet më të mëdha u ngjizën në kohë të errëta

Intervistë me filozofin dhe sociologun polak, Zygmunt Bauman (1925-2017) Krijimet më të mëdha në historinë e kulturës u ngjizën në kohë të errëta, me një mizori çnjerëzore – një postulat i mendimit estetik dhënë nga filozofi polak Zygmunt Bauman, ndarë nga jeta pak kohë më parë, kur është shprehur në…

Carl Jung mbi frikën nga vdekja

Pjesë nga intervista me psikiatrin dhe filozofin Carl Gustav Jung. Në këtë pjesë Jung kryesisht flet për frikën nga vdekja. Intervistuesi: Ju mendoni se vdekja parë nga këndvështrimi psikologjik është po aq e rëndësishme sa edhe lindja, dhe sikurse ajo është pjesë integrale e jetës, por duke qenë se vdekja…

Derrida: Frika nga të shkruarit

Pjesë e intervistës me filozofin Jacques Derrida. Këtu Derrida flet për frikën që ka nga të shkruarit. Çdo herë kur shkruaj më duket sikur po hy në një territor të ri, diku ku nuk kam qenë më parë. Ky lloj avansimi përkon me veprime të tilla të cilat shpesh herë…

Rusell mbi ekzistencën e Zotit

FIlozofi Bertrand Rusell (1872-1970) në një intervistë tregon arsyet pse ai nuk beson në Zot dhe flet poashtu edhe për mundësinë e jetës pas vdekjes. Rusell është i njohur për librin e tij “Përse nuk jam i krishterë” i cili është një nga kritikat më të ashpra kundër religjionit. Rusell është laureat i…

‘Mjeshtri i ankthit’

Në këtë intervistë të shkurtër, regjisori Alfred Hitchcock (13 gusht 1899 – 29 prill 1980) jep një përkufizim interesant mbi lumturinë. Hitchcock, regjisor i famshëm anglez i shekullit të kaluar, është i njohur ndryshe si “mjeshtri i ankthit”. Përgjithësisht për shkak se në kinema Hitchcock është i njohur më shumë…

Sartre mbi intelektualin

Në këtë intervistë të shkurtër, filozofi Jean Paul Sartre shpjegon nocionin dhe rolin e intelektualit sipas tij. Sartre e bën një ndarje mes intelektualit para dhe pas vitit 1968, respektivisht para dhe pas protestave studentore në Paris. Intervistuesi: Cilat janë karakteristikat e intelektualit dhe çfarë e bën atë të jetë…

Trauma e Derridës

Filozofi Jacques Derrida(1930-2004) rrëfen për traumën e tij të fëmijërisë që e kishte përjetuar në moshën 4 vjeçare. Kjo traumë do ta përcillte gjithë jetën dhe do ti shkaktonte ankth sa herë kur Derrida do vizitonte institucionet, shkollat, universitetet apo akademitë. Për më shumë lexojeni intervistën. —————— Derrida: Në fillim dukej…

Alain Badiou: Lumturia jonë varet nga Tjetri

Alain Badiou është një filozof, shkrimtar dhe dramaturg francez, i njohur për bindjet e tij të majta. I intervistuar nga Nicolas Truong ai tregon në këtë intervistë të gjatë se cila është rruga për arritjen e lumturisë e cila shkon ndesh me arritjen e kënaqësisë që na ofron rendi aktual…

Critchley: Shënime mbi Vetëvrasjen

Intervistë me filozofin ekzistencialist Simon Critchley për problemin e vetëvrasjes.  Në nje botë gjithnjë e më të dhunshme, studimi i Simon Critchleyt mbi vetëvrasjen nënvizon vështirësinë e të përpjekurit për të njohur hapësirën mendore të atyre që zgjedhin të përfundojnë jetën e tyre, ku ‘arsyeja vrapon me turr drejt një…