Hesse: Letër një artisti të ri

5 janar 1949 I dashur J.K Të falenderoj për mesazhin që më dërgove me rastin e Vitit të Ri. Ai është i trishtueshëm e dëshpërues dhe e kuptoj atë mjaft mirë. Megjithatë, ka aty një frazë ku ti thua se të është ngulitur në mendje ideja se një kuptim dhe…

Hamendja e Nietzsches

Në fillim, Nietzsche kishte menduar ta botonte librin “Njerëzor, tepër njerëzor” si anonim, pa vendosur emrin e tij në kopertinë. Arsyet ai ia tregon Richard Wagnerit përmes letrës së mëposhtme: “Duke iu dërguar librin “Njerëzor, tepër njerëzor”, po vë me besim të plotë të fshehtën time në duart tuaja dhe…

Letër nga Kafka

Frans Kafka, letra për Felice Bauer Fräulein Felice! Tani do të të kërkoj një favor që tingëllon pak si i çmendur, të cilin do ta përshëndes kur të marr unë letër. Është gjithashtu testi më i madh në të cilin mund të vihet njeriu më i mirë. Mirë, ja ku…

Letër, për një vajzë nga Moska (II)

Më e dashura ime A, Njeriu e kupton vlerën e tjetrit vetëm pasi ta ketë humbur. Ky është mësimi që se mësova kurrë. Sa ishim bashkë nuk e kuptova se kisha rënë në dashuri me ty kokë e këmbë. Nuk kishte asnjë kufij mes nesh. Mund ta kesh vënë…

Letër, për një vajzë nga Moska

Më e dashura ime A, Po të shkruaj nga cepi i botës, për të të thënë se sa shumë më mungon prezenca jote. Në jetë ka dhimbje nga shkaqe të ndryshme, por ka vetëm një dhimbje që është nëna e të gjitha dhimbjeve: ajo që vije nga një ndarje e…

Korrespodencë mes Heidegger dhe Hannah Arendt

Martin Heidegger i dërgon letër Hannah Arendt 27 shkurt 1925 Fort e dashur Hannah! Cila të jetë vallë arsyeja që dashuria na shpërfaqet shumë herë më e pasur sesa tërë përvoja njerëzore dhe një gllabërim i ëmbël për tërë ata që kanë rënë në kurthin e saj? Sepse bëhemi…

Letra e Balzakut për konteshën Hanska

Lidhja mes Honoré de Balzak dhe konteshës polake, Hanska, zgjati 15 vjet pa u takuar dhe lindi e u mbajt vetëm nëpërmjet korrespondencës. Balzaku do të martohej me Hanskën më 1850, vetëm pak muaj para vdekjes së tij. Engjëlli im i adhuruar… Jam bërë vërtet i luajtur nga mendtë nga…

Lumturia e mizave

Në Greqinë e vjetër ekzistonte një shkollë e të menduarit e cila njihej si shkolla Cinike. Përfaqësuesit më të njohur të saj ishin Antisteni dhe Diogjeni nga Sinopa. Kjo shkollë promovonte jetën të kthyer nga natyra dhe pa nevoja materiale. Cinikët apo siç njihen ndryshe përfaqësuesit e kësaj shkolle, nuk…

Trishtimi i Floberit

Gustave Flaubert i shkruan të dashurës Luizë. Kruase, e Mërkurë 14 Janar 1852 Një trishtim shumë përçudnues dhe një mërzitje shumë e madhe më kanë mbërthyer. Kjo dreq Bovari po më gërryen nga brenda e po ma plas shpirtin. Të dielën e shkuar Bujeja më bëri vërejtje për njërin nga…

Anaïs Nin: Në mbrojtje të vetes fluide

Në dhjetor të vitit 1946, redaktori i Harper Bazaar Leo Lerman i kërkoi shkrimtares se lindur në Francë, Anaïs Nin, një autobiografi të shkurtër për ta përdorur në funksion të një profili në kuadër të revistës. Ajo e refuzoi me respekt. Letra e saj drejtuar Lermanit – padiskutueshëm e sinqertë,…