Dostojevski: E pashë në sy vdekjen!

Në prill 1849, shkrimtari rus me shumë ndikim, Fjodor Dostojevski u arrestua bashkë me disa anëtarë të tjerë të Rrethit Petrashevski, një shoqëri e fshehtë intelektualësh, të cilët mblidheshin rregullisht për të diskutuar për letërsinë e ndaluar nga Nikola I, Perandori i Rusisë. Tetë muaj më vonë, në 22 dhjetor,…

Këshilla e Anna Freud

Një letër e vitit 1968, e shkruar nga Anna Freud, për Revistën Ndërkombëtare të Psikanalizës. Ana është vajza e themeluesit të psikanalizës Sigmund Freud dhe është e njohur për studimet e saj psikanalitike tek fëmijët dhe mbi origjinën e ‘mekanizmave mbrojtës’. Në letrën më poshtë, ku i shkruan një psikanalisti…

Mirënjohja e Kamys

Letra e Albert Camus për mësuesin e tij Më 17 tetor 1957, Akademia mbretërore e Stokholmit i dha Çmimin Nobel për letërsinë Albert Camus (1913-1960), “për tërësinë e një vepre që nxirrte në dritë problemet që i lindin gjatë ditëve tona ndërgjegjes së njerëzve”. Letra që Camus i adreson atëhere…

Mundimet e Lasgushit

Letra që Lasgush Poradeci ja dërgon mikut të tij Mitrush Kuteli  Tiranë, 16 Dhjetor 1936. Dhimitraq, Me poshtallkën t’ënde të 3 Dhjetorit jam qetësuar, i paskërke marrë letrat e mija të 13-të, 18-të, dhe 22-të Nëntor’ i kaluar, sapo i vura në postë nuk kisha qetësi, sepse të shkruaja mjaft…

Ngushëllimi i Senekës

Letra që Seneka i dërgon Marcies, vajzës së historianit të njohur Aulus Cremutius Cordus Marcia e kishte humbur të birin dhe ishte në zi për rreth tre vite. Duke e parë gjendjen e saj dhe për hir të respektit që Seneka gëzonte për Marcien, ai vendos ti dërgojë letër. Përmes…

Heidegger: “Sekreti i dashurisë”

Martin Heidegger i shkruan Hannah Arendt: E fortdashur Hannah! Cila të jetë vallë arsyeja që dashuria na shpërfaqet shumë herë më e pasur sesa tërë përvoja njerëzore dhe një gllabërim i ëmbël për tërë ata që kanë rënë në kurthin e saj? Sepse bëhemi ajo çka dashurojmë, duke mbetur në…

Përgjërimi i Gandit

C.P. India 23.7.’39. Mik i dashur Disa miq më kanë kërkuar me këmbëngulje t’ju shkruaj një letër për të mirën e njerëzimit, e hezitova pak pasi kisha ndjenjën se mos kjo letër do dukej si një akt i pafytyrë. Por diçka më thotë se duhet të mos mendoj shumë e…

Dashuria e fshehtë e Henry Miller

Letra që shkrimtari kontravers amerikan Henry Miller i shkruan të dashurës Anais: …Pa mundur që ju ta vinit re, unë jetoja vazhdimisht me ju. Por kisha frikë ta pohoja – druhesha se mos trembeshit. Sot kisha ndërmend t’ju çoja gjer te dhoma për t’ju treguar akuarelët e mi. Por m’u…

Lamtumira e fundit e Cohenit

Pasi morri lajmin se mikja e vjetër Marianne Ihlen është në shtratin e vdekjes, Leonard Cohen i shkruan letër. Cohen dhe Marianne kishin qenë në lidhje dashurie në vitet e 60-ta. Ajo ishte edhe muza më e madhe e Cohenit. Një nga këngët më të njohura të tij e titulluar,…

Muza vezulluese e Remarkut

Remarku i shkruan Marlene Dietrich: “Shpirti im, qielli im i dashur, ti më ke shkruar kaq e kaq letra të bukura e, unë përsëris atë që kam thënë gjithmonë: shkrimtarët nuk duhet të shkruajnë letra dashurie. Sepse ka të tjerë që shkruajnë shumë më bukur se ata. Ti më quan…