Poezia lirike shqipe, mes dy luftërave botërore

Shkruan: Nasho Jorgaqi Në përfytyrimin tim, poezia lirike shqipe gjithnjë i ka përngjarë një orkestre, e cila ka përfituar muzikë të shpirtit e të botës shqiptare. Një muzikë të fuqishme dhe delikate, që më ka tingëlluar e ekzekutuar sa nga instrumentet kombëtare si fyelli e zurnaja, lahuta e çiftelia, aq…

Borges: “Muri dhe Librat”

Jorge Luis Borges “Muri dhe Librat” Përktheu: Arjanis Shamolli Ai, muret e gjata të të cilit tartarët bredhacak i kufizojnë …Dunciad, II, 76 Lexova para disa ditësh që njeriu i cili urdhëroi ndërtimin e murit pothuajse të pafund të Kinës ishte perandori i parë, Shih Huang Ti, i cili poashtu…

Në kërkim të vetvetes

Në kërkim të vetvetes Autor: Arian Musa Kur vërej fëmijët duke u argëtuar, më japin një dozë nostalgjie për fëmijërinë time. Më kujtojnë kohën kur një lodër për mua ishte gjithçka, ngase me atë lodër mund ta argëtoja vetveten pafund. Imagjinata ime aso kohe krijonte situata nga më të ndryshmet…

Victor Hugo: Artisti Surrealist

Victor Hugo: Artisti Surrealist Shkruan: Allison C. Meier Përktheu: Veron Dobroshi Victor Hugo krijoi artin vizual që ishte intuitiv, eksperimentues dhe i frymëzuar nga spiritualizmi. Me fjalë të tjera, asgjë si romani i tij Të Mjerët (Les Misérables). Autori francez Victor Hugo përfundoi romanin në fjalë, në të cilin shfaqen…

Reflektime nga ditari i Albert Camus

Pjesë nga ditarët sekret të Albert Camus (Albert Camus: Tagebücher 1935-1951, Tagebücher 1951-1959):Përzgjodhi dhe përktheu: Butrint Haxhaj “Vështirësitë e vetmisë janë rraskapitëse për t’u trajtuar.” “Liria është e drejta për të mos gënjyer.” “Është fatkeqësia ime dhe ndëshkimi im që të mos e shijoj atë që kam.” “Përse unë jam…

Kush vendos se cilat libra janë “të mëdhenj?

Kush vendos se cilat libra janë “të mëdhenj?” Shkruan: Livia Gershon Përktheu: Veron Dobroshi Koncepti i “Librave të Mëdhenj”, shpjegon historiani Tim Lacy, i zhvilluar në fund të shekullit XIX, si një përpjekje për të nxitur një “kulturë demokratike”. A ndjeheni fajtorë kur merrni një roman romantik ose një libër…

SOPHIA 2

*Ftesë për lexim: Revista filozofiko-letrare “Sophia”  (revistën mund ta shkarkoni në fund të faqes)              Pas shumë përpjekjesh, më në fund u kompletua edhe numri i dytë i revistës filozofiko-letrare ‘Sophia’. Kësaj radhe në bashkëpunim edhe me kryeredaktorin e ri të revistës, filozofin Besnik Domi, kemi vendosur që këtë numër ta…

Franz Kafka: Qasje ekzistenciale mbi veprën “Procesi”

Përktheu: Besnik Domi Ky shkrim është vazhdim i shkrimit të publikuar disa ditë më parë. Pjesën e parë mund ta lexoni këtu: http://www.virtualsophists.org/letersi/franz-kafka-psikanaliza-e-procesit/ PJESA E DYTË : Teatraliteti i Procesit Kur Kafka është në moshën 28 vjeçare, në Pragë mbërrin një teatër endacak çifut i udhëhequr nga aktori Lovi. Kafka…