Poeti të cilin deshën ta hanin shqiponjat

Poeti të cilin deshën ta hanin shqiponjat(bëhet fjalë për poetin Lew Welch, pjesë e “The Beat Generation” apo gjenerata e poetëve ‘bitnik’në Amerikë) Nga: Matthew WillsPërktheu: Veron Dobroshi Një ditë të vitit 1971, poeti pijanec bitnik, Lew Welch u fut drejt pyjeve të Nevadës dhe u zhduk, me gjasë për…

Ernesto Sabato- ARTI DHE SHOQËRIA

Ernesto Sabato- ARTI DHE SHOQËRIA (Esse) Përktheu nga origjinali Edlira Hoxholli dhe Bashkim Shehu Është fatalitet që arti të jetë i lidhur në ndonjëfarë mënyre me shoqërinë, sepse arti bëhet duke u nisur nga njeriu, ndërsa njeriu (edhe nëse është gjeni) nuk është i izoluar: ai jeton, mendon dhe ndjen…

Danilo Kish: Një varr për Boris Davidoviçin

Studim mbi veprën “Një varr për Boris Davidoviçin” nga Danilo Kish Autor: Veron Dobroshi Danilo Kish lindi më 1935 në Suboticë dhe është një nga shkrimtarët më të shquar të letërsisë jugosllave dhe letërsisë ballkanike në përgjithësi. Ka shkruar romane, tregime, ese në gjuhën serbokroate. Fëmijëria e këtij autori lidhet…

Bota e aparencave në teatër

Bota e aparencave në teatër Autor: Muhamedin Kullashi Kritika e Platonit mbi artit mimetik (imitues) në përgjithësi, dhe e teatrit, në veçanti, ka ushtruar ndikim te teoritë mbi teatrin, jo vetëm në antikititetin greko-romak e mesjetë, por edhe më tutje, në modernitet, ndonëse ka pësuar transformime të theksuara brenda rrymave…

Fredi – poeti që trishtohej nga stinët

Fredi – poeti që trishtohej nga stinët Nuhi SADIKU Një gjë duhet të pajtohemi të gjithë: Frederik Rreshpja, nëse nuk është poeti më i madh, është poeti më autentik i poezisë shqipe. Me të ndodhi revolucion i madh në ligjërimin poetik brenda poezisë, duke i lënë jashtë reaktantët jopoetikë që…

Njerëzit e sinqertë janë të çmendur

Përshtatje poetike nga filmi “Nostalghia” i regjisorit Andrei TarkovskyPërshtati: Eranda Bokshi Kush është ai i lashti i cili flet në mua?Cili paraardhës flet në mua?Nuk mund të jetoj njëkohësisht në mendje dhe në trupPrandaj nuk mund të jem vetëm një personNdjej veten të jem mijëra gjëra përnjëherëTë gjithë mjeshtrit e…

Vuajta – e përbashkëta e gjenive

Vuajta – e përbashkëta e gjenive?! Së fundmi më ka rastisë të merrem me biografitë dhe jetët e tre gjenive në fushat e tyre përkatese: Baruch de Spinoza, Ludvig van Beethoven dhe Vincent van Gogh.Te tre këta emra janë tashmë të njohur e të vlerësuar për veprat e tyre në…

Hemingway, stoicizmi dhe ekzistencializmi

Shkruan: Ardian Batusha “Kur këmbana e kishës bie për të njoftuar një vdekje, mos pyet kurrë për kë ra ajo. Ajo bie edhe për ty. Sepse, kur një njeri ikën, të kujton që është edhe radha jote.” Ernest Hemingway Filozofia e jetës në antikitet u trajtua kryesisht përmes Stoicizmit dhe…

Ironia e cenzurës

Ironia e cenzurës Andrei Tarkovsky njihet si poeti i kinemasë. Sot padyshim konsiderohet si një ndër regjisorët më të mëdhenj jo vetëm në Rusi, por edhe në botë. Ai pati një karrierë 12 vjeçare gjatë së cilës krijoi shtatë filma. Përveç dy filmave të fundit, Nostalghia (1983) dhe The…

Roberto Bolaño – Soni

Roberto Bolaño – Soni Gjendem në një bar dhe dikë e quajnë SoniDyshemeja është mbushur me hi duhani Si një shpendsi një shpend i vetëm hyjnë dy pleqArkiloku dhe Anakreonti dhe Simonidi* Mejhane mjerane të Mesdheut Mos më pyesë njeri se ç’kërkojnë këtë vend Mos më thotë njeri se kam qenë…