Pessoa: Një “poet në shumës”

Përktheu: Bisej Kapo Mund të mendojmë për një galaksi kur flasim për Pessoa-n: ai është një, dhjetë, një mijë. Është një “poet në shumës”, “një kontradiktë e gjallë”: janë përdorur numra, cilësorë për të bërë të mundur përcaktimin e këtij autori të pakapshëm Mund të mendojmë për një galaksi kur…

Jean Paul Sartre: Mbi lirinë e zgjedhjes

Kjo video e shkurtër është e bazuar në ligjeratën publike të Jean Paul Sartre, “Ekzistencializmi është Humanizëm”. Mes tjerash, këtu pasqyrohet idea e Sartre mbi parimin kryesor të Ekzistencializmit dhe Lirinë e zgjedhjes. Ajo që e përcakton lirinë e individit janë zgjedhjet e tij. Njeriu sipas Sartre jeton në një…

Zeni jo konvencional

Si e gjeta rrugën jashtë depresionit, falë shkrimeve të priftit anglez që solli Budizmin në Perëndim Nga Tim Lott Që prej kur isha fëmijë, kam qenë shumë i ndjeshëm ndaj idesë – në një mënyrë të tillë të cilën njerëzit e tjerë duket ta ndjekin vetëm pas ndonjë humbjeje të…

Kubrick: Pse jam kundër drogës?

Stanley Kubrick: Regjisor amerikan (1928-1999) Kubrik: Jo. Unë besoj se drogat janë më të dobishme për audiencën sesa për artistin. Unë mendoj që iluzioni i të qenurit një me Universin, dhe absorbimi me rëndësinë e çdo objekti në ambientin tënd, dhe atmosfera e përhapur e paqes dhe e kënaqësisë, nuk…

Manifesti i lirisë

Pjesë nga filmi “Manifesto” i regjisorit Julian Rosefeldt.  “Njeriu vdes si hero ose si idiot, dhe kjo është e njeta gjë. E vetmja fjalë që nuk është kalimtare, është fjala ‘vdekje’. Ju ndoshta e shijoni jetën, por jeni të mbushur përplot me vese të këqija. Jeni shumë më të dashur,…