Fillet e psikanalizës

Autor: Petrit Sefaj Gjithmonë kur flitet për lëndën e psikologjisë, është e pamundur të mos na vijë ndërmend emri më i shquar, psikologu austriak, Sigmund Frojd. Pa dashur ta ekzagjeroj, duket sikur këta emra janë analogë me njëri-tjetrin. Secili studiues apo individ i rëndomtë që lexon literaturën e tij të…

Mekanizmat mbrojtës të egos

15 Mekanizmat mbrojtës Autor: Dr. John Grohol Përktheu: Ardian Batusha Në disa fusha të psikologjisë (sidomos në teorinë e pskodinamikës), psikologët flasin për ‘mekanizmat mbrojtës’, apo ndryshe, për mënyrat e sjelljes dhe të menduarit tonë, në shërbim të mbrojtjes së vetvetes. Mekanizmat mbrojtës, thënë ndryshe, janë mënyra se si njerëzit…

Kur ndodh abuzimi emocional?

Dallimi mes asaj që është abuzim emocional dhe asaj që nuk është. Ne e dëgjojmë termin abuzimi emocional të përdoret pak si shumë këto ditë. Pra, për të mos e lënë të bëhet një terren për çdo takim të emocioneve negative, duhet ta sqarojmë se çfarë është dhe çfarë nuk…

Heshtja mbrojtëse e Egos

“Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.” – Carl Jung Që nga kujtimet e para mbi veten, kam qenë i mahnitur me sjelljen e njeriut dhe me arsyet që e shtyjnë njeriun të sillet në mënyrën e caktuar. Gjëja e parë që e…

Carl Jung mbi frikën nga vdekja

Pjesë nga intervista me psikiatrin dhe filozofin Carl Gustav Jung. Në këtë pjesë Jung kryesisht flet për frikën nga vdekja. Intervistuesi: Ju mendoni se vdekja parë nga këndvështrimi psikologjik është po aq e rëndësishme sa edhe lindja, dhe sikurse ajo është pjesë integrale e jetës, por duke qenë se vdekja…

Ekzistencializmi dhe situatat-limit

Si reagim ndaj filozofisë klasike, e cila nuk e kishte për objekt studimi njeriun, ekzistencializmi, në anën tjetër, merret me natyrën konkrete të njeriut. Nuk niset nga esenca, apo nga ajo nëse natyra njerëzore paska një esencë, por pikënisje ka vet ekzistencën e njeriut, vet gjendjen momentale të njeriut. Disa…

Trauma e Derridës

Filozofi Jacques Derrida(1930-2004) rrëfen për traumën e tij të fëmijërisë që e kishte përjetuar në moshën 4 vjeçare. Kjo traumë do ta përcillte gjithë jetën dhe do ti shkaktonte ankth sa herë kur Derrida do vizitonte institucionet, shkollat, universitetet apo akademitë. Për më shumë lexojeni intervistën. —————— Derrida: Në fillim dukej…

‘Rivali’ i Frojdit

Psikiatri zviceran Carl Gustav Jung (26 korrik 1875 – 6 qershor 1961), së bashku me mikun dhe më vonë rivalin e tij, Sigmund Freud, konsiderohen themeluesit e psikologjisë analitike moderne. Jungu shpiki konceptet e vetëdijes kolektive dhe personalitetin e tipit introvert dhe ekstrovert. Megjithëse u akuzua për ‘humbje shpirti’, Jungu…