Përplasja jetë-vdekje

PËRPLASJA JETË – VDEKJE (Rreth romanit “Shtrati 13” të Petrit Palushit, që u vlerësua si romani më i mirë në Panairin e librit në Prishtinë, 2017) Luftë mes jetës dhe vdekjes. Betejë e fuqishme e shpirtit njerëzor. Mbijetesë. Dashuri fisnike. Janë këto katër aksiomat që përshkruajnë romanin e Petrit Palushit,…

Njeriu që shiti hijen e tij

Recension mbi veprën e Adelbert von Chamiso, “Njeriu që shiti hijen” (1814) “Me anë të këtij nënshkrimi unë i dhuroj mbajtësit të kësaj pusulle shpirtin tim, pas ndarjes së tij të natyrshme nga trupi im” Adelbert von Chamiso përmes historisë së rrëfyer nga miku i tij Peter Schlemil sjell në…

Orwell: Kafshët e pushtetit

Recension mbi librin “Ferma e kafshëve” të George Orwell Libri i Orwellit, “Ferma e kafshëve” mbahet si një nga alegoritë më të mira politike të shkruara ndonjëherë. Shkrimi përmes alegorisë është shkrim edhe i këndshëm edhe sfidues, ngase kërkon shumë vëmendje gjatë leximit, e madje edhe gjurmim më të thellë…

Historia vazhdon?

Recension mbi librin e Francis Fukuyamas “Fundi i historisë dhe njeriu i fundit” Shkruan: Dr. Sabri Kiçmari 1. Historia vazhdon? Në verën e vitit 1989 politologu amerikan Francis Fukuyama në revistën prestigjioze amerikane “The National Interest” botoi esenë e tij të njohur „Fundi i historisë?“ Siç mund ta vërejë lexuesi…

Norbert Elias: Shoqëria e individëve

Recension mbi librin “Shoqëria e individëve”-Norbert Elias Libri “Shoqëria e individëve” i sociologut gjerman Norbert Elias, është një përpjekje teorike për ta elaboruar lidhjen në mes të mikro dhe makrostrukturës shoqërore. Subjektet e analizës teorike dhe metodologjike janë individët dhe shoqëria, si dy pjesë integrale të një totaliteti kompleks të marrëdhënieve…

Kafka, Ironia dhe Diktatura

  Recension mbi veprën “Metamorfoza” te Franz Kafka Shkruan: Agon Sinanaj Letërsia e Franz Kafkës i përket asaj rryme letrare ku fuzionohen elemente të reales dhe imagjinares. Mes asaj që është reale dhe imagjinare qëndron ironia dhe metafora. Andaj, më shumë sesa vetë ngjarjen, në letërsinë e Kafkës, duhet deshifruar…

Mundimet e Konicës

Recenzion mbi veprën “Mendime gjuhësie” të Faik Konicës Shkruan: Lorena Beshello Gjuha shqipe hyn në familjen e gjuhëve indoevropiane dhe është ndër më të lashtat, e folur shumë më heret para se të shkruhej. Origjina e saj mendohet të jetë nga ilirishtja, e cila po ashtu e ka origjinën nga…

I humburi: Rrëfim mbi një të çmendur

Recension mbi romanin “I humburi” të Fatos Kongolit Shkruan: Ardian Batusha Hyrje Ndonjëherë të mjaftojnë disa rreshta për të reflektuar për librin, ndonjëherë të mjafton vetëm titulli. Në rastin e veprës së Fatos Kongolit-“I humburi”, i ke të dyja. Nëse nuk të mjafton titulli, porsa e përfundon faqen e dytë…