Michel Foucault: Mbi shoqërinë e disiplinës

Ese filozofik Mbi shoqerinë e disiplinës nga Michel Foucault   Michel Foucault konsiderohet si njëri ndër filozofët më të mirë bashkohorë i cili me punën e tij intelektuale i ka dhënë shumë filozofisë postmoderniste dhe gjitha shkencave sociale në përgjithësi. “Vullneti për Dije- historia e seksualitetit” dhe “Disiplinë dhe Ndëshkim-lindja…

Le të flasin njerëzit për vetën e tyre

Ese mbi filozofinë dhe mendimet e Jean-Jacques Rousseau “Le të flasin njerëzit për vetën e tyre” nga Christopher Bertram* Përktheu: Bardhi Bakija Përmendjuni Jean-Jacques Rousseauin disa liberalve e libertarianve, universi mendor i së cilëve është i pajisur me tregje të lira, të drejta individuale dhe shkencë evolucionare, dhe shpesh do…

Kombi dhe shteti tek Branko Merxhani

Kombi dhe shteti tek Merxhani Branko Merxhani (1894-1981), është një nga përfaqësuesit më pak të njohur të Rilindjes, por jo më pak i rëndësishëm për periudhën në fjalë. Projekti i tij, që u quajt “Neoshqiptarizmë” parashihte ndryshime rrënjësore në Shqipërinë e pas shpalljes së pavarësisë, nga botëkuptimet e përgjithëshme mbi…

Literatron – Kundër virtytit të lejuar

Literatron – Kundër virtytit të lejuar Recension mbi veprën “Literatron”, të Robert Escarpit Nëse do të kuptosh rreziqet e të shkruarit, duhet kuptuar paraprakisht çfarë do të thotë të lexuarit, si të merret mesazhi. Kjo është në vetvete një qasje shkencore e pastër. Procesi i përkthimit të idesë në fjalë,…

Umberto Eco: Mbi fondamentalizmin

Çfarë është fondamentalizmi? nga Umberto Eco  (18 tetor 2001) Javët e fundit po flitet shumë për fondamentalizmin mysliman. Aq sa po harrojmë se ka edhe një fondamentalizëm kristian, sidomos në Amerikë. Por, dikush mund të më thotë se fondamentalistët kristianë japin shfaqje të dielave në televizion, ndërsa fondamentalistët myslimanë rrëzuan…

Rishikimi i familjes monogame

Familja edhe sot mbetet një nga temat e trajtuara gjërësisht sa i përket zhvillimit të saj, rolit, strukturës dhe çështjeve të tjera që e karakterizojnë. Trajtimi i një teme të tillë është me të vërtetë sfidues e ndoshta për disa sjellë edhe një dozë hezitimi duke marrë parasyshë se familja…

Bauman: Krijimet më të mëdha u ngjizën në kohë të errëta

Intervistë me filozofin dhe sociologun polak, Zygmunt Bauman (1925-2017) Krijimet më të mëdha në historinë e kulturës u ngjizën në kohë të errëta, me një mizori çnjerëzore – një postulat i mendimit estetik dhënë nga filozofi polak Zygmunt Bauman, ndarë nga jeta pak kohë më parë, kur është shprehur në…

Mbi sëmundjen e shoqërisë moderne

Krahas temave tjera me rëndesi në shkencat sociale e veçmas në Filozofi, që nga Antikiteti Grek e deri në kohën tonë, ‘njeriu’ paraqet ndoshta problemin kryesor. Pikpamjet mbizotruese në pyetjet: Çfarë është njeriu? A ekziston natyra njerëzore dhe nëse po çfarë është ajo, dhe shumë pyetje tjera, kryesisht kanë pasë përgjigje religjioze,…

Orwell: Kafshët e pushtetit

Recension mbi librin “Ferma e kafshëve” të George Orwell Libri i Orwellit, “Ferma e kafshëve” mbahet si një nga alegoritë më të mira politike të shkruara ndonjëherë. Shkrimi përmes alegorisë është shkrim edhe i këndshëm edhe sfidues, ngase kërkon shumë vëmendje gjatë leximit, e madje edhe gjurmim më të thellë…

Historia vazhdon?

Recension mbi librin e Francis Fukuyamas “Fundi i historisë dhe njeriu i fundit” Shkruan: Dr. Sabri Kiçmari 1. Historia vazhdon? Në verën e vitit 1989 politologu amerikan Francis Fukuyama në revistën prestigjioze amerikane “The National Interest” botoi esenë e tij të njohur „Fundi i historisë?“ Siç mund ta vërejë lexuesi…