E diel, e diel, e diel

– Nga erdhët? – pyet babai. – Nga ajo rruga atje…, – tregon me dorë djali. – Nga rruga “Fitorja,” – plotëson vajza e cila është tre vjet më e madhe se djali. Babai i mban afër, nuk do t’i shkëputen, lëvizja është plot me rreziqe, vetura, këmbësorë, kamionë, endacakë…

Çehov- Një shaka e vogël

Tregim nga A. P Çehov-NJË SHAKA E VOGËL Përktheu nga origjinali: Agron Tufa Mesditë e kthjellët dimri… Ngrica e ashpër, kërcet dhe Nadjenkës së mbështetur pas krahut tim, ia vesh një pah i argjendtë bryme kaçurrelat në tëmtha dhe pushin e buzës së sipërme. Qëndrojmë mbi një majëmal të lartë.…

Takim i rastësishëm mes miqësh

-Oh, përshëndetje Dankan! *Përshëndetje Ben! Kjo është e fejuara ime Tina! Tina, ky është shoku im i gjmnazit. -Përshëndetje Tina! Kënaqësi që u njohëm. •Kënaqësia është e gjitha e imja z. Ben. -Dankan, po si ke qenë? Shëndeti, puna …? *Jam mjaft mirë, kam arritur t’i sistemoj gjërat për mrekulli.…

Salla

SALLA apo tjetërsimi i njeriut nga pushteti Salla ishte rrasur me njerëz. Fytyra kureshtare kishin ngulur shikimet drejt Prijësit. Ishte ditë e veçantë. Ditë zgjedhjesh. Njerëzia aty kishin ardhur ta matnin demokracinë: të dilnin në vota. Secili donte ta merrte një copë nga pushteti. – Ah ky pushtet sa gërditës…

Plaku dhe vdekja

Ishte e diel. Ditë e zymtë dimri, qielli me re të murrme, derisa poshtë tij fytyra njerëzish si prej dylli. Njerëzit bënin ecejake heshtazi, të kruspullosur nga i ftohti, ndërsa fytyrat si mejt mbase tregonin për hallet e jetës se përditshme. – Sot e kam tepruar shumë në të ecur…

Përballë qiellit

Ka kohë që s’i kisha ndërruar as dy fjalë me babain. Se e dini kompleksitetin e këtij raporti: në njërën anë ne, bijtë, që duam ta përmbysim mbretërinë e etërve dhe, në anën tjetër, etërit, që duan ta ruajnë mbretërinë. Të dyja palët duke luftuar në të pavetëdijshmen e tyre…

Vdekja e Labirinthit

Vdekja e Labirinthit Pavarësisht se askush nuk mundi ta vinte re se pështyma e tij kishte një strukturë fjalore, sesa të lëngtën që ndodh të jashtëmngryket përherë që prej njeriut të parë, Labirinthi e jashtëmgryku këtë farë pështyme mbi të kaftën e dheut. Asiçastit shqoi për të parën herë se…