Qendra për Filozofi dhe Art

“Qendra për Filozofi dhe Art”, është qendër kulturore me seli në qytetin e Prishtinës. Qendra është themeluar më 14 Nëntor 2018 dhe organizon diskutime mbi vepra të ndryshme letrare e filozofike, bën shfaqjen e filmave dhe dokumentarëve dhe organizon ligjerata publike, debate dhe bashkëbisedime në fushën e Filozofisë, Letërsisë dhe shkencave sociale. 

Për më shumë rreth qendrës, kontaktoni në, virtualsophists@gmail.com, ose kërkoni në Facebook për grupin, Qendra për Filozofi dhe Art. 

Jeni të mirëseardhur!

Lokacioni i qendrës në google map:
https://www.google.com/maps/place/42%C2%B039’26.8%22N+21%C2%B010’43.6%22E/@42.6574444,21.1765891,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d42.657441!4d21.178771


Lista e aktiviteteve të zhvilluara:

VEPRA-LIBRA 

1. Arthur Schopenhauer – Këshilla për jetën
2. Albert Camus – I huaji
3. Hermann Hesse – Siddhartha
4. Friedrich Nietzsche – Kështu foli Zarathustra
5. Jean Paul Sartre – Muri
6. Franz Kafka – Procesi
7. Fyodor Dostoyevsky Krim dhe Ndëshkim
8. Erich Fromm – Arratisje nga Liria
9. Ernesto Sabato – Tuneli
10. Niccolo Machiavelli – Princi
11. Nikos Kazanzaqis – Udhëtim në malin e Shenjtë
12. Ernest Hemingway – Plaku dhe Deti
13. Friedrich Nietzsche – Lindja e Tragjedisë (https://www.youtube.com/watch?v=QhxX2kt8Tgs&t=1743s)
14. Friedrich Nietzsche – Gjenaologjia e moralit
15. Erich Fromm – Arti i të dashuruarit
 

FILMA DHE DOKUMENTARE 

 1. The Doors;Regjia: Oliver Stone; Viti 1991
 2. Stalker; Regjia: Andrei Tarkovsky; Viti 1979
 3. Wings of Desire; Regjia: Wim Wenders; Viti 1987
 4. The Dreamers; Regjia: Bernardo Bertolucci; Vitit 2003
 5. Winter Sleep; Regjia: Nuri Bilge Ceylan; Viti: 2014
 6. Melancholia; Regjia: Lars von Trier; Viti: 2011
 7. Belle De Jour; Regjia: Luis Bunuel; Viti: 1967
 8. Through a glass darkly; Regjia: Ingmar Bergman; Viti: 1961
 9. The Sacrifice; Regjia: Andrei Tarkovsky; Viti: 1986
10. Emil Cioran: A Century of Writers (Dokumentar)
11. Holy Motors; Regjia: Leos Carax; Viti: 2012
12. Persona; Regjia: Ingmar Bergman; Viti: 1966
13. Pulp Fiction; Regjia: Quentin Tarrantino; Viti: 1994
14. Faraway so Close; Regjia: Wim Wender; Viti: 1993
15. Nostalghia; Regjia: Andrei Tarkovsky; Viti: 1983
16. Possesion; Regjia: Andrzej Żuławski; Viti: 1981
17. How the Beatles Changed the World (dokumentar)
18. Paterson; Regjia: Jim Jarmusch; Viti: 2016
19. Gjenitë e Botës Moderne: Karl Marx (dokumentar nga BBC)
20. Gjenitë e Botës Moderne: Friedrich Nietzsche (dokumentar nga BBC)
21. Gjenitë e Botës Moderne: Sigmund Freud (dokumentar nga BBC)
22. Blue Velvete; Regjia: David Lynch; Viti: 1986 
23. The Pink Floyd story: Which one is pink? (dokumentar nga BBC) 
24. Queen: Days of our lives (dokumentar)
25. Shot! The psycho-spiritual mantra of rock (dokumentar)  
26. 2001: The Space Odyssey; Regjia: Stanley Kubrick; Viti: 1968
27. Albert Camus: The Madness of Sincerity (dokumentar)
28. The Seventh Seal; Regjia: Ingmar Bergman; Viti: 1957
29. Ekzistencializmi sipas Martin Heidegger; (intervistë)
30. Jean Paul Sartre: Rrugët e Lirisë; (dokumentar) 

LIGJERATA 

1. A na duhet ende Filozofia, sot? – Ligjerues: Besnik Domi (12.12.2017)
https://www.youtube.com/watch?v=s1bStQmJP6Q  L

2. Politika dhe Morali – Ligjerues: Dr. Sabri Kiçmari (12.04.2018)
https://www.youtube.com/watch?v=eYQS-XTiAZ4 

3. Panel mbi shkrimtarin Stefan Zweig (Panelist: Butrint Haxhaj dhe Ardian Batusha) 29.05.2018

4. Rikthimi i Nacionalizmit?-Ligjerues: Qendrim Badalli (4.12.2018)

5. Për poezinë: Ligjeratë nga Erlind Sulko (05.06.2019)

6. Shqiptarët dhe Filozofia; Ligjerues: Fatlum Sadiku (25.09.2019) https://www.youtube.com/watch?v=vADzAw54VUI&t=36s

7. Kritika e Etikës së Kantit nga Nietzsche; Ligjerues: Muhamedin Kullashi (04.10.2019)

8. Ideja e lirisë 20 vjet pas çlirimit të Kosovës; Ligjerues: Sabri Kiçmari (13.12.2019)

 

INTERPRETIM I TEKSTEVE FILOZOFIKE 

1. Martin Heidegger: Kush është Zarathustra i Nietzsches? 23/02/2019
2. PLATONI: Libri 7 (Alegoria e Shpellës) 20/04/2019

 

Linku që dërgon në Facebook:
https://web.facebook.com/groups/550107725377605/

Navigate