‘Ndeshja’ mes Albert Kamys dhe Nikos Kazantzakis

Ndarja e cmimit nobel për letërsi, në vitin 1957, vlerësohet të këtë qenë si më e vështira për jurinë.

Kjo për një arsye të thjeshtë: në garë ishte shkrimtari francez Albert Camus dhe ai grek, Nikos Kazantzakis.

Pas një gare të ngushtë, juria në fund vendosi për Albert Camus. Diferenca ishte vetëm një votë më shumë.

Menjëhërë pas marrjes se cmimit, Albert Camus do të deklarohej:

“Kazantzakis e ka merituar këtë nder 100 herë më shumë se unë”.

Po atë vit Kazantzakis ndërroi jetë. Kazantzakis njihet si shkrimtari më i mirë grek dhe ndër më të mëdhenjtë e shekullit 20-të.

Perktheu A.S.

Comments are closed.

Navigate